С нея зам.-председателят на ГЕРБ бе признат за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу три лица.

Цветанов е подсъдим за това, че пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "Не!!!" на шест искания за СРС-та срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров и още двама души.

Съдът постанови той да излежи присъдата при първоначален "общ" режим и му наложи забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.

"Деецът е проявил престъпна упоритост с пълното съзнание за последиците от своето поведение, демонстрирайки всесилност и всепозволеност, прекрачвайки границите на закона и на морала, в крещящо противоречие със собствените, установени от закона задължения. Тази демонстрация прави дееца особено общественоопасен, тъй като вместо да бъде слуга на народа при изпълнение на упражняваната и предоставена от обществото представителна власт, той си присвоява чужди компетенции и еднолично потъпква закона", се казва в мотивите на САС.

Магистратите подчертават, че намират присъдата на първата инстанция - Софийски градски съд, за правилна и законосъобразна и я потвърждават изцяло.

Решението обаче подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Срещу Цветанов има общо три дела в съда. В процеса, в който е подсъдим за присвояване на 50 000 лева в полза отново на Орлин Тодоров, обаче той бе оправдан на първа инстанция.

Третото дело - за мобилното подслушване, пък напълно се провали, след като прокуратурата се отказа да поддържа обвиненията и съдът също го оправда.
От държавното обвинение обясниха, че причината била промяна в закона. Оттам обаче не уточниха защо чак сега реагират, при положение, че тя е направена още преди половин година. 
Тримата бивши директори на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов, също бяха оправдани по това дело.