Окото е сложен орган, който ни позволява да виждаме света около нас. Структурата му е сложна, но основните му компоненти са роговица, зеница, ретина, стъкловидно тяло и склера. Роговицата е прозрачния външен слой, който покрива зеницата и радиалните мускули. Зеницата регулира количеството на светлината, която достига ретината. Ретината съдържа светлочувствителни клетки, наречени фоторецептори, които конвертират светлината в нервни сигнали. Тези сигнали се прехвърлят през оптичния нерв към мозъка, където се обработват и интерпретират като зрителни изображения. Стъкловидното тяло е прозрачна, желатинообразна субстанция, която запълва вътрешността на окото, а склерата е външния бял слой, който предпазва вътрешността на окото и му придава форма.

Всяка част на окото е изключително важна за работата на този зрителен апарат, но ретината ретината играе решаваща роля за способността ни да разбираме света около нас. За да поддържаме здравето на ретината и да предпазим зрението си, можем да използваме това, което ни дава природата чрез храната или както напоследък става модерно - да си го набавим като хранителна добавка.

Жълтите, оранжевите и зелените листни зеленчуци съдържат каротеноиди - натурални пигменти, между които бета-каротен, лутеин и зеаксантин. Те са мощни антиоксиданти, които премахват разпадните продукти от клетките в ретината, пресяват и блокират вредните слънчеви и светлинни лъчи. Заедно с други естествени антиоксиданти, като витамините С и Е, които предпазват окото от фотохимична увреда от свободните радикали и др. нестабилни съединения, стоящи в основата на много заболявания. Напр. лутеинът, който е жълто-оранжев пигмент, намиращ се в центъра на ретината, приет външно предпазва окото от развитие на макулна дегенерация, свързана с възрастта.

Бета-каротенът е мастноразтворим пигмент, който се намира в повечето плодове, дърнените храни и зеленчуците. Той е предшественик на витамин А, а витамин А играе ключова роля за здравето на ретината и поддържането на зрението при слаба светлина и на периферното зрение. Също така той спомага за поддържане на лигавиците, слъзните канали и жлезите, както и за овлажняването на роговицата на окото. Тъй като витамин А се съдържа в големи количества във фоточувствителните клетки на ретината - пръчиците, те много бързо се изчерпват при работа пред компютър в текстообработващи програми, заради белотата на листа, при ярка светлина и интензивно шофиране.

Витамин А може да се набави чрез консумиране на яйчен жълтък, сьомга, риба тон, мляко, сирене, моркови, сладки картофи, тиквички, спанак и др.

Витамин С е друг антиоксидант, който се намира в големи количества в цитрусовите плодове, черния бъз, пипера и зелето. Той спомага за нормалната обмяна на съединителната тъкан, вкл. и на роговицата, поддържа тонуса на най-малките кръвоносни съдове в ретината. Дългия прием на витамин С забавя появата на катаракта и намалява загубата на зрение, свързано с възрастовата макулна дегенерация. Витамин С не се синтезира от организма, затова трябва да се набавя чрез подходящ хранителен режим или като хранителна добавка. Тютюнопушенето и консумацията на алкохол намаляват нивата на витамин С, затова хората, които употребяват тези вещества са изложени на по-голям риск за зрението си.

Витаминът, който може да се справи с ефекта на свободните радикали, причинени от тютюнопушене, е витамин Е. Като мощен антиоксидант той действа синергично и с останалите антиоксиданти. Витамин Е се намира в зехтин, ядки, слънчогледово семе, както и в някои зеленчуци и плодове като спанак, авокадо и киви.

Черната боровинка е плодът с най-мощно атиоксиданто действие, но може би нейното действие не е така разпространено, що се отнася до зрението. Екстрактът от черна боровинка подобрява адаптативните способности на зрението и подкрепя нощното виждане.

Витамини от група В имат отношение към различни части на окото. Витамин В1 има положителен ефект върху зрителния нерв и предпазва от катаракта и глаукома. Витамин В2 спомага за доброто състояние на роговицата на окото и облекчава умората на очите. Витамин В6 забавя появата на някои очни заболявания, вкл. макулна дегенерация при възрастните. Тези комплексни витамини се откриват в черен дроб, месо, риба, млечни продукти, някои плодове и зеленчуци. За по-добра резорбция на витамините е необходимо наличието на някои минерали и микроелементи като цинк, селен, мед и др.

Цинкът има специално отношение към очите като ги предпазва от макулна дегенерация и нощна слепота, но особен ефект има срещу уморени очи. Открива се в мляко, сирене, мая, фъстъци, фасул, пълнозърнести зърнени храни, кафяв ориз, картофи, кисело мляко, тиквени семки и др.

Селенът предотвратява увреждането на лещата и макулата от свободните радикали, както и развитието на някои автоимунни заболявания. Съдържа се в риба, сьомга, бразилски орех, месо, пиле, яйца, гъби и овес.

Макар и тези витамини и минерали да се набавят естествено в хранителните продукти, съвременният начин на живот с преобладаващи заместители, овкусители и други добавки в готовите храни, е изменили хранителните навици и често се налага да се набавят тези елементи чрез хранителни добавки. Те, разбира се, не могат да се приемат постоянно и трябва да са съобразени с подходящия хранително-диетичен режим, който трябва да е балансиран, разнообразен и да включва предимно натурални продукти, защото храненето не определя единствено здравето на очите, но и всички процеси в организма.

 

*В статията са използвани синтезирани данни от материал, публикуван от Доц. д-р Борислав Кючуков, дм.