Това заяви в Будапеща китайският премиер Ли Къцян. Той участва днес в пленарната сесия на срещата на лидерите на страните от Централна и Източна Европа и Китай в Будапеща във формата "16+1".

Китайският премиер подчерта, че сътрудничеството между страните в този формат се основава на взаимно уважение и принципа на взаимната изгода.

Този вид сътрудничество дава възможност глобализацията да достигне всяка част от света и да може по-лесно да се пригоди към реалността във всяка страна, посочи Ли Къцян.

Пекин ще осигури $3 млрд. >>

Премиерът Ли обяви, че Китай ще осигури над 3 милиарда долара за проекти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Под егидата на междубанковата асоциация на Китай и ЦИЕ, която официално ще бъде обявена днес, Китайската банка за развитие ще осигури равностойността на 2 милиарда евро (2,39 милиарда долара) за развитието на финансовата структура, каза Ли Къцян по време на срещата.

Вторият етап на фонда за инвестиционно сътрудничество Китай-ЦИЕ започва с капитализация от 1 милиард долара и повечето от тези пари ще отидат за страните от ЦИЕ, допълни китайският премиер.

Китай съблазнява Източна Европа >>


Ли Къцян изтъкна също, че вносът на Китай от целия свят ще достигне 8 трилиона долара през следващите пет години.

Надяваме се страните от Централна и Източна Европа да намерят мястото си в този обем и да засилят присъствието си на големия китайски пазар, каза Ли Къцян на форума.

Китайската инициатива "Новия път на коприната" за разширяване на търговията в Азия, Африка и Европа е една от основните теми на шестата годишна среща на Китай с 16-те страни от Централна и Източна Европа.

Орбан: ЦИЕ няма проблеми с Китай

Домакинът - унгарският премиер Виктор Орбан, каза, че Европа се нуждае от силни съюзници, за да се справи с "историческите предизвикателства", с които се сблъсква. Ако Европа се затвори в себе си, тя губи възможността за растеж, каза Орбан.

Ние 16-те винаги сме били отворени и бихме желали да останем отворени. Винаги сме гледали на сътрудничеството с Китай като на голяма възможност, заяви Орбан.

Той отбеляза също така, че за страните в Източна Европа икономическото сътрудничество с Китай не е спъвано от никакви политически пречки.

На днешната шеста среща на високо равнище на страните от Централна и Източна Европа и Китай, в която участва и българският премиер Бойко Борисов, Унгария ще обяви търг за възстановяването на железопътната линия между Будапеща и Белград. Проектът се финансира основно от Китай, допълва Асошиейтед прес.

България ще е домакин на срещата ЦИЕ-Китай догодина >>


Инициативата "16+1" с всички свои проекти ще допринесе не само за просперитета, но и за мира, посочи Бойко Борисов. "Имаме редкия шанс да съчетаем две огромни икономически сили - ЕС и Китай със своите инициативи. Това ще даде възможност да напреднем по много проекти.

Колкото повече проекти реализираме, толкова повече регионът ще бъде проспериращ и конкурентоспособен", коментира българският министър-председател.

Той отбеляза и три важни за България проекти, които обсъдил с китайския си колега: автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“, както и на ж. п. линията Русе – Варна.

Другите възможности за сътрудничество са в енергетиката, селското стопанство, индустриалните зони, електронната търговия, иновациите, медицината.