Парламентът прие рамката на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 година в размер на 11, 067 млрд. лева. Рамката бе приета със 109 гласа „за“, 70 „против“ и 3 „въздържал се“.

Общо планираните приходи са 11 067 344 200 лв., разходите - също 11 067 344 200 лв.

Бюджетът за следващата година се основава на 3 годишната бюджетна прогноза на правителството за периода 2018-2020 година. Приходите на бюджета се формират от осигурителни вноски, приходи и доходи от собственост, глоби, санкции и наказателни лихви, ДДС и други данъци върху продажбите.

Включени са и трансфери от централния бюджет, както и допълнителни трансфери от държавния бюджет за покриване на недостига от средства. В разходите са предвидени средства за пенсии, социални помощи и обезщетения, програми, дейности и служби по социалното осигуряване, подпомагане и заетостта, както и за отбрана и сигурност .

Предоставят се средства на социалното министерство за Агенцията за социално подпомагане и за фонд „Условия на труд“. Приетият бюджет на ДОО е с нулев дефицит .

Парламентът прие бюджета на Фонд „Пенсии“ в размер на 4, 430 млрд. лв. за приходи и 8,351 млрд. лв. за разходи.

Приходите в бюджета на фонда се формират от осигурителни вноски, други приходи и трансфери от централния бюджет на ДОО. В частта разходи парламентът одобри 8, 351 млрд. лв. за пенсии.

В бюджета се увеличава размерът на осигурителната вноска за Фонд „Пенсии” с един процентен пункт – 19,8 на сто за родените преди 1 януари 1960 г ., при съотношение – 11,02 за сметка на работодателя и 8,78 за сметка на работника, и 14,8 на сто за лицата, родени след 31 декември 1959 г., съответно при съотношение 8,22/6,58.

Бюджетът предвижда от 1 януари 2018 година процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула да се увеличи от 1.126 на 1.169, в резултат на което всички пенсии ще бъдат увеличени с 3.8 на сто от 1 юли.

Пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември на предходната година, не се осъвременяват, а се преизчисляват с новия процент за всяка година осигурителен стаж – 1,169. Приетият бюджет на Фонд „Пенсии“ е с излишък от 3,921 млрд. лв.

По време на дебатите по бюджета за ДОО за 2018 година депутатът от ДПС и председател на социалната комисия Хасан Адемов заяви, че има огромно разминаване в допусканията на вносителите по отношение на планирането на приходите.

„Предлагаме увеличаване на приходите от осигурителни вноски със 140 млн. лева, не могат да бъдат в тежест на бюджета“, обясни той. „Това е бюджет с дискусии за политики. Отнесете се сериозно към предложенията на опозицията“, допълни депутатът от ДПС.

Депутатът от ГЕРБ Ирена Димова заяви, че няма основание за увеличение на приходите от осигурителни вноски.

„В бюджета няма популизми. Знаем, че социалната политика е поле за популизъм, но нека да останем в полето на експертизата“, посочи тя. „Нито БСП, нито ДПС, които предлагат увеличение на бюджета на ДОО, не казват откъде ще дойде това увеличение - от осигурителни вноски, от други вноски или от държавния бюджет“, коментира Ирена Димова.

От БСП изтъкнаха, че управляващите подценяват приходите в бюджета на ДОО. Те предложиха завишение във фонд „Пенсии“, „Майчинство“ и „Безработица“.

Според депутата Георги Гьоков няма сериозни стъпки за увеличаването на приходите, което е необходимо за гарантиране на баланс в осигурителните фондове.

Предложението на ДПС за увеличение на бюджета на ДОО за приходи и разходи, и осигурителни вноски с общо 140 млн. лева беше отхвърлено. Депутатите отхвърлиха и предлаганото от БСП увеличение на бюджета на ДОО с 894 млн. лева.