Отношенията на САЩ с Куба не могат да претърпят трансформация за една нощ, заяви американският президент Барак Обама след разговор в Хавана с Раул Кастро, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Обама обаче определи днешния ден като нов ден в отношенията на САЩ с карибската островна държава, допълва Франс прес.

Президентът каза, че е имал открит и честен разговор с Раул Кастро по въпроса за човешките права. Той благодари на Кастро за духа на откритост по време на разговора.

Президентът изрази надежда, че ще има възможност утре да се срещне и с представители на кубинското гражданско общество.

Той каза, че е подчертал пред кубинския лидер, че САЩ ще продължат да говорят в подкрепа на демокрацията в Куба, както и по въпроса за човешките права в Куба. Американският президент все пак е похвалил кубинските власти за напредъка в здравеопазването и образованието, отбеляза агенция "Фокус".

Говорейки за кубинците, Обама каза, че бъдещето на Куба ще бъде решено от самите кубинци, предаде Франс прес.

Обама каза, че САЩ са готови да установяват повече търговски връзки с Куба, което ще доведе до създаване на работни места както за американците, така и за кубинците.

Президентът призова Кастро да позволи създаването на повече съвместни предприятия, както и да позволи на чужди компании да наемат кубинци директно на работа.

Обама съобщи, че американските авиокомпании ще започнат директни полети до Куба тази година.

Кубинският лидер от своя страна приветства подкрепата на Обама и на американското правителство в Конгреса по въпроса за вдигането на американското ембарго, наложено на Куба от 1962 г.

Кастро определи последните мерки на Обама за смекчаване на ембаргото като позитивни, но недостатъчни стъпки. Кубинският лидер призова за вдигане на ембаргото.

Той призова също така САЩ да върнат на Куба земите, използвани за американската военноморска база в залива Гуантанамо в Куба.

Кастро посочи, че приветства промените, предприети от администрацията на Обама, които позволяват подновяването на полетите между САЩ и Куба, както и промените в телекомуникационната сфера, но отново изтъкна, че продължаващото ембарго, е едно от най-големите препятствия пред икономическото развитие на Куба и благото на кубинския народ.

Раул Кастро призна, че между двете страни има дълбоки различия, които никога няма да изчезнат.

Той посочи, че САЩ и Куба трябва да приложат на практика изкуството на цивилизованото съжителство, допълва Ройтерс. Кастро подчерта, че двете страни трябва да приемат и уважават различията си, а не да ги превръщат в център на отношенията помежду си.

Кубинският лидер заяви, че двете страни трябва да насърчават отношения, които са във взаимен интерес за техните народи.

Раул Кастро е отбил забележката на госта за хората, държавни в затвори по политически причини. „Когато тази среща приключи, може да ми дадете списък с политически затворници. И ако имаме такива те ще бъдат освободени преди настъпването на нощта“, е казал той.

В интервю за Ей Би Си Барак Обама заяви, че би се радвал да се срещне с бившия кубински лидер Фидел Кастро, предаде "Фокус". В програмата на посещението такава среща не е предвидена.

„Ако здравето му е достатъчно добро… ще се радвам да се срещнем“, е заявил американският президент. Според него подобна среща би символизирала това, че е затворена глава от историята на Студената война.

Паралелно на срещата на Обама с Кастро имаше среща и на водещите дипломати на двете страни - Джон Кери и Бруно Родригес, предаде ТАСС. На нея Куба постави условията си за пълна нормализация на отношенията със САЩ, а именно отмяна на ембаргото и връщането на територията, на която се намира военноморската база в Гуантанамо.

Отделно Кери е имал в Хавана лични срещи с представители на колумбийското правителство и с лидери на партизанската организация ФАРК, съобщава тв каналът teleSUR.

Кери е потвърдил пред събеседниците си, че Вашингтон подкрепя мирния процес между враждуващите групи в конфликта в Колумбия.

Посещението на Барак Обама ще завърши днес следобед. Преди отпътуването си той ще държи реч към кубинския народ. Предстои и среща с представители на гражданското общество. Американският президент ще присъства и на бейзболна среща между кубинския национален отбор и гостуващите „Тампа Бей Рейс“ от Флорида.