"Всички ние още сме под влиянието на безпрецедентния шок", заяви германският президент по време на националната възпоменателна церемония в Кьолнската катедрала, събрала 1400 души, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

При тази драма, която отне живота на 150 души, сред които 72-ма германци, "беше унищожено нещо, което никой на света вече не може да поправи", добави развълнувано Гаук.

Вижте снимки>>>

"За мнозина от нас шокът може би беше още по-тежък, когато научихме, че катастрофата по всяка вероятност не е предизвикана от технически проблем, а от доброволен акт на един мъж. Явно именно той е повлякъл със себе си множеството други хора към смъртта, която самият е търсил", допълни държавният глава.

Германският канцлер Ангела Меркел присъстваше на първия ред на екуменическата служба, но не бе предвидено да взима думата.

"Твърде много хора в страната преживаха ужасна и тежка смесица от чувства: невероятен ужас, стъписване, скръб, която при мнозина прерасна в ярост. В крайна сметка не знаем какво е минавало през главата на втория пилот. Може би именно това ни ужасява толкова силно: безсмислието на случилото се, както и злото, което се разкри", заяви Гаук.

Германският президент горещо благодари на французите, участвали в издирвателната операция на мястото на катастрофата, и по-специално на "полицаите пожарникарите, алпинистите, лекарите, санитарите", но и на властите, особено на президента Франсоа Оланд.

"Благодаря на всички французойки и французи, които споделиха болката на германските жертви. Те отвориха домовете и сърцата си. За този трогателен знак на приятелство между нашите две страни ние сме дълбоко признателни", подчерта той.