Това каза бившият командващ армията на босненските сърби Ратко Младич, след като му бяха прочетени първите точки от обвинението от Международния Трибунал за военни престъпления в Хага.

Часове преди процесът да започне, Младич беше откаран в затворническата болница заради влошеното му състояние, но лекарите са успели да го стабилизират.
Преди началото на заседанието секретарят на Трибунала Джон Хокинг каза, че няма данни здравословното състояние на Ратко Младич да попречи за провеждането на процес.
"В момента Младич има възможно най-добрите медицински грижи. Той е запознат с правилата на Трибунала, с неговите права, които се зачитат изцяло", каза Хокинг, предададоха сръбските медии, цитирани от БГНЕС.

"Аз съм генерал Ратко Младич"
, така той се представи пред съда, когато бе помолен да разкрие самоличността си. На въпроса дали е в състояние да следи заседанието на езика, който разбира, Младич бавно отговори: "Разбирам майчиния си сръбски език, разбирам македонски език, останалите езици не ги разбирам".

Той заяви, че все още не е прочел документите с обвиненията и подчерта, че не е подписвал нищо. Настоя, че ще са му нужни повече от два месеца, за да се запознае с документите, съобщи  Би Би Си, цитирана от "Фокус".

"Господин Ори вие сте малко по-възрастен. Идвам да получа тези грозни обвинения. Добре да ги прочета и да ги обсъдя с моите адвокати. Защото на мен ще са ми необходими повече от месец тези чудовищни думи, които никога не съм чувал, нито пък мога да ги възприема и да обмисля, че е така", обърна се генералът към съдия Алфоносо Ори след прочитане на обвинението, което, според сръбското радио Б92, Младич нарекъл "гнусно".

Срещу Ратко Младич са повдигнати 11 обвинения в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.
Днешната процедура предвижда той да отговори на съдията признава ли се или не за виновен за изтребване и убийство, депортация, незаконно упражняван терор над цивилни и вземане на заложници по време на войната в Босна през 1992-1995 г.

Докато течеше процесът в Хага около 20 майки на жертви на клането в Сребреница следяха прякото му предаване пред мемориала в Поточари. Там  са погребани хиляди избити хора. При появата на Младич пред съда в групата настъпи пълно мълчание.
"Надявам се Господ да направи така, че той да гори в ада", промълви тихо една от майките.
"Добре е, че той, макар и с голямо закъснение, е изправен пред съда. Само че трябваше да го дадат на нас, ние да го съдим, а не да го пращат в Хага", каза  друга жена.

Ройтерс коментира, че другият обвиняем за военни престъпления - лидерът на босненските сърби Радован Караджич, е бил преместен от обичайната си съдебна зала 1 в Трибунала в Хага, за да се гледа там делото на Младич. В същото време тече и заседание по процеса срещу Хаджич в зала 3.

Ратко Младич ще се яви отново пред Трибунала на 4 юли, реши съдът.

Последна актуализация в 13,00 ч.