Това съобщи зам.-директорът на Главна дирекция „Охранителна полиция" комисар Алекси Стратиев пред Дарик радио. По думите му инспектори от пътна полиция, заедно с представители на пътната инфраструктура, вече са направили проверки на основните пътни артерии - предимно към Черноморието ни, и е изготвен доклад с проблемните места, които трябва да бъдат ремонтирани.

„Проблемът тази година е преди всичко в това, че не достигат средства на областните пътни управления, за да отстранят нещата, които е констатирала комисията - липса на маркировка, която е много съществена и ние я подценяваме, тъй като тя води движението и помага за дисциплината на водачите. Не навсякъде са изкърпени пътните платна, доста от мантинелите са разбити, а някъде трябва да се добавят и нови, с оглед на това, че там се случват катастрофи, дори в отделни части на магистралата липсват телени ограждания, които предпазват от излизане на животни от пътя", коментира Стратиев.
Той изрази надежда, че „Пътна инфраструктура" и областните пътни управления ще предприемат мерки в последните дни преди стартиране на интензивното движение.

“Основните отсечки, които носят риск за участниците в движението, са пътят от края на магистралата на Стара Загора, която се изгражда и продължава нататък, до Бургас, участъкът Русе - Велико Търново, особено натоварена е и отсечката София - Кулата, където трафикът на товарните камиони е много голям”, каза още шефът на КАТ.

714 служители на МВР ще бъдат командировани да осигуряват реда по Черноморието ни в рамките на активния летен сезон, съобщи пък Николай Григоров, началник-отдел „Охранителна полиция". По думите му броят им е същия като през миналата година, но сега се предвижда да бъдат включени и пет-шест румънски полицаи в курортите, където има предимно румънски туристи т.е. по Северното Черноморие. Румънските полицаи няма да патрулират самостоятелно, а съвместно с български полицаи.
Румънският полицай ще се разпознава по това, че има отличителните знаци на неговата страна. Той няма да има полицейски правомощия у нас, т.е. няма да има право да глобява и пише актове.