Това коментира пред журналисти Иван Йотов, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) по повод очакваното поскъпване на парното от 1 юли и доближаването на цената му до тази на нощната тарифа на електроенергията, предаде БТА.

По думите му електропреносната система е достатъчно добре осигурена, но не може да се кажа същото за електроразпределителната. Едва ли в блоковете, където е пресметнато, че отоплението трябва да се извършва с топлинна енергия, електрическата мрежа би издържала, коментира той.

От ЕРП-тата обаче контрираха, че вече имат опит от газовата криза през 2009-а и по думите им мрежата била издържала.

Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев обаче, смяната на парното с отопление на ток не би могла да се случи, тъй като цените на нощната електроенергия и на парното няма да се изравняват. Цената на тока няма да се увеличи с повече от 2%, увери той.

ЕСО ще получи повишение на таксата за достъп от 1 юли с 36%, но това повишение ще се отрази на цената на крайния потребител минимално - например за 250 киловата на домакинство с около 60 стотинки.

Йотов посочи, че потреблението на електроенергия се е повишило с около 6-7% и най-голямото натоварване се е изместило от вечерните часове към следобедните - около 14.30 часа. Според него повишаване на потреблението на ток се дължи на жегата и масовата употреба на климатици. Не се отчита повишение на електропотреблението от промишлеността.