Средно за страната парното и топлата вода ще поскъпнат с 11-12%, а цената на природния газ ще се повиши най-вероятно с 24-25% от другия месец, прогнозира той пред журналисти, цитиран от БТА. По думите му най-голямо ще е увеличението на цената на парното в двете най-големи топлофикации - София и Пловдив - средно с около 15%.

Вчера от синдикатите съобщиха, че на заседание на ДКЕВР е обсъден нов вариант, според който пъскъпването на газа да е с около 30%, колкото иска "Булгаргаз", а на парното - с около 20%. За София дори се говорело за увеличение от 21.49% или 20.96% при предложено миналата седмица 10.8%.

По днешните думи на Семерджиев ДКЕВР, съвместно с "Бугаргаз", ще потърси резерви за по-малко увеличение на цената чрез намаляване влиянието на курса на долара. Дори и при това положение много трудно ще бъде увеличението да е под 24-25%, призна шефът на регулатора.
Като аргументи за поскъпването от газовата компания представят измененията на цените по газовите договори, измененията на курса на долара и на цените на горивата на световните пазари.

Според Семерджиев, ефектът от увеличението на цената на газа ще бъде смекчен за топлофикациите чрез повишаване на добавката в цената за произведената от топлофикациите електрическа енергия.

Цените на топлинната енергия няма да надвишават цените на парното от зимата на 2009 г., увери още той. Според него, ако се стабилизира еврото, е възможно от началото на отоплителния сезон цените на парното да не са толкова високи.

Семерджиев каза също, че цените на нощната електроенергия и на парното не се изравняват. Цената на тока няма да се увеличи с повече от 2%, увери той. Коментарът му бе по повод експертните оценки, че става по-изгодно домакинствата да се отопляват на ток вместо с парно.