Той е обвинен за скандалния проект „Водно огледало", който обхваща укрепването бреговете на река Арда в района на града. Според прокуратурата той е опитал да заблуди тогавашните министри Асен Гагаузов и Пламен Орешарски за цената на част от имот в Кърджали, попадащ в реализацията на инфраструктурния проект. Действителна цена на имота е 846 200 лв., а сочената от кмета - 8 940 960 лв. Разликата би била причинената на двете министерства вреда. Опитът е останал недовършен поради независещи от Хасан Азис причини, се казва в обвинителния акт.

"Съдебният процес срещу мен не се води от чисто държавнически интереси, а от теснопартийни", коментира днес кметът, цитиран от БТА.
Според него на обществото се внушава, че преди задаващите се местни избори всички неудобни кметове вършат престъпления. Азис се аргументира с извършените срещу него вече 116 проверки.
"Не се притеснявам от предстоящото дело. Сигурен съм, че в съда ще докажа правотата си. Няма кмет, който да прави оценка на недвижим имот или да одобрява еднолично оценка, направена от лицензиран оценител. В случая съм изпълнил решение на ОбС за отчуждение, взето още през 2001 година, когато не съм бил кмет. Проверката е извършена по силата на това решение", уточни той.

Градоначалникът допълни, че оценката е извършена от външен лицензиран оценител и е трябвало да се одобри от финансиращия орган - министерството на регионалнато развитие и министъра на финансите.
"Държавата може да се произнесе дали оценката е ниска, или висока, аз, дори и да искам, не мога да го направя", заяви Азис.

Преди две седмици лидерът на ДПС Ахмед Доган заяви, че се прави опит да се криминализира партията, като се повдигат обвинения на нейни кметове.