В словото си на честване на 102 г. от създаването на Военна академия "Г. С. Раковски" министърът посочи важността от засилване на фокуса на страните от НАТО върху колективната отбрана.

Той отбеляза, че изпълнението на основните задачи по колективната отбрана трябва да води до засилване на възпиращия потенциал на Алианса, цитира го БТА.

Това, според Найденов, може да бъде постигнато чрез изнесено напред разположение на силите, преразглеждане на географското разположение на командната структура на НАТО, или разработване на нови и осъвременяване на съществуващи планове за извънредни ситуации, които да покриват и нови територии като Черноморската зона.

Като посочи важността на морската сигурност, наблюдението и охраната на териториалните води и въздушните пространство за страната ни и за региона, министър Найденов отбеляза, че страните от НАТО в Черноморската зона, включително България, предприемат редица стъпки на двустранна основа в това отношение.

Той допълни, че тези усилия в светлината на кризата в Украйна трябва да бъдат част от цялостната политика на НАТО по въпроса.

Това би могло да включва също провеждане на широкомащабни учения с видимо присъствие на личен състав и техника на НАТО.

Заради кризата в Украйна НАТО ще засили присъствието си в Източна Европа и Черноморския район, стана ясно миналата седмица след среща на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен с президента Росен Плевнелиев.

По-рано в интервю за в. "24 часа" Найденов определи като "провокация" продължаващите полети на руски военни самолети над Черно море.

В словото си по време на честването в академията Плевнелиев заяви, че кризата в Украйна ни напомня, че "сигурността не идва на готово и че все още е възможно в Европа да се преначертават граници, да избухват конфликти, да се дестабилизират държави и да не се спазват върховенството на закона и правилата на международния ред".

Президентът допълни, че събитията по кризата в Украйна потвърждават колко важно е членството ни в НАТО, което се базира на демократичните ценности.