Въпреки че има градове, в които недостигат винетките, полицаи извършват масирани проверки по пътищата. Глобите за нарушителите са от 300 до 3 000 лева.

 „Неочаквано за нас, но с възторг го приемаме, че наистина имаме много голямо търсене на годишни винетки. Разбира се, ние ще откликнем на това търсене. Поръчали сме на печатницата извънреден печат в почивните дни”, каза инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, цитиран от "Фокус".

Той посочи, че в понеделник ще има още 220 000 винетки, които дистрибуторът ще разнесе из разпространителската мрежа в страната. По думите на Лазаров днес е имало само един сигнал за липса на винетки и той е бил в Благоевград. „Нашите дистрибутори са закарали веднага 5 000 винетки, за да може да се покрият нуждите от търсенето”, каза той.

Лазаров подчерта, че има винетни стикери в бензиностанциите като OMW, Еко Елда, Шел, Ромпетрол. „Нашият дистрибутор допълнително сключва с Лукойл бензиностанциите договор, така че да има винетни стикери навсякъде. Както знаем, той има 4-годишен договор, който започна в началото на тази година на тази кампания, така че в момента се дооформят мрежите”, допълни Лазаров.

„Наистина има бум в търсенето, което само може да ни радва, тъй като това са приходи за държавата, което значи, че хората са откликнали и наистина са предпочели да си купят годишен стикер, отколкото да не си купуват или да си купуват дневни винетки”, каза още той.

Лазаров отбеляза, че годишните винетки са най-евтините за ползване на републиканската пътна мрежа и струват реално по 18 ст. на ден.