В столицата се състоя митинг-поклонение пред паметника на Васил Левски. Домакин на проявата бе кметът на София Йорданка Фандъкова. Присъстваха президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, министри, депутати и други. Пред паметника бяха строени представителни гвардейски части. В церемонията участва хорова формация „Юлангело” с диригент Йосиф Герджиков. Във връзка със събитието, районът около Паметника на Левски бе затворен за движение от събота.

Митинга откри кметът на София Йорданка Фандъкова. "В историята ни няма друга личност, толкова близка до всички нас, с човешките си качества, но и толкова извисена над обикновените хора, със своите идеали", каза кметът Фандъкова. Всеки ден произнасяме името му - името Левски носят градове и села, квартали, площади, булеварди, улици. Той е част от нас. Ако ние, политици и ръководители, не съизмерваме действията си по тази мярка, то трябва да знаем, че българското общество го прави", каза кметът.

Първото си официално слово в София произнесе и новоизбраният президент Росен Плевнелиев. Президентът участва и на тържествения митинг- заря в Карлово на 18 февруари вечерта.

"Говорим за Апостола не по задължение, а за да си припомним заветите му. Тази вечер тук ни събира преди всичко чувството за благодарност и признателност. Още в първите години след Освобождението, признателните българи организират изграждането на този паметник", каза президентът Плевнелиев.

"Българите сме народ, който помни доброто. Днес си припомняме, защо този ненадминат в своето величие българин посвети живота си на отечеството. Стори го, защото вярваше, вярваше в промяната, в последователната работа. Нито за миг Левски не допусна несгодите да посеят в ума и душата му отчаяние. Въпреки трудностите, основното кредо на Апостола бе доверието в способностите на българския народ", каза президентът Плевнелиев. Ние трябва да изковем нашата днешна визия. Новото време иска нова национална кауза - тя се крие в нуждата да създадем модерна държава. Нека заложим онези основи, върху които да изградим нашия европейски успех", посочи президентът Плевнелиев.

"Предстои ни много работа, време за губене няма. Затова ще завърша с думи на Апостола: "Следователно - трябва бързане. Защото много не сме пригодени, а хората няма и да чакат" - каза президентът Плевнелиев, който завърши словото си с думите "Поклон пред Апостола на свободата".

Преди поклонението, в храм „Света София” се състоя Архиерейска панихида, след това литийно шествие се отправи към паметника на Левски.

Партия „Атака” организира шествие от паметника на Цар Освободител пред Народното събрание към паметника на Васил Левски, където атакистите поднесоха цветя пред паметника на Апостола. Националистите носеха плакат с лика на Васил Левски, на който пише: „139 години от убийството на Васил Левски от турските изроди”. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров бе начело на шествието, а колегите му депутати Павел Шопов, Огнян Стоичков, Деница Гаджева и други, бяха плътно до него.

С панихида, в църквата "Свето Възнесение" във Враца, започна поклонението пред паметта на Левски. В този град народният герой, като йеродякон Игнатий, е участвал в богослужение.

Силистренци днес поднесоха венци и цветя пред паметника на Левски в града.

С туристически поход "Последният път на Апостола" в Ловеч отбелязаха 139-годишнината от гибелта на Васил Левски. Походът започна от Туристическия информационен център в квартал "Вароша" в 6.45 часа. Крайната точка бе Къкринското ханче - лобното място на Васил Левски, където в 10.00 бяха поднесени цветя. По-късно в катедрален храм "Света Троица" бе отслужена панихида. Венци и цветя бяха поднесени и пред паметника на Васил Левски в Ловеч.

В Троян също се състоя традиционен поход "По стъпките на Левски", който тръгна от паметната плоча на хана на Васил Спасов в 11.30 часа. Преди това се състоя панихида за йеродякон Игнатий в църквата "Света Параскева-Петка".

С факелно шествие членове и симпатизанти на ВМРО в Русе почетоха днес от 17.30 часа 139 години от гибелта на Васил Левски.

В Плевен днес се състоя поклонение по повод 139 години от гибелта на Васил Левски, създал в града първия в страната таен революционен комитет за освобождението на България. Възпоменателният ритуал започна с панихида от 11.00 часа пред паметника на героя. Кметът на общината произнесе слово и бяха поднесени и венци и цветя на признателност към делото на Апостола.

Днес от 11.00 часа обществеността на Благоевград отбеляза 139-годишнината от обесването на Апостола на свободата - Васил Левски. В знак на признателност бяха поднесени цветя пред бюст-паметника на революционера в Благоевград.

В Сливен по повод 139-годишнината от гибелта на Васил Левски - Дякон Игнатий, в катедралния храм "Свети Димитър Солунски" бе отслужена панихида. Общоградската възпоменателна церемония се състоя пред бюст-паметника на Апостола на площада, носещ неговото име.

На 19 февруари България се прекланя пред паметта и делото на Апостола на свободата Васил Левски. На днешната дата отбелязваме 139 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. И до днес не е доказано кой е предателят на Апостола. Часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд.

Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация. Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята. Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне обвинения. Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а според историците Комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски. Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 - тогава той още не е навършил 36 години.