Специализираният наказателен съд е дал разрешение за принудително извършване на криминалистическа полицейска регистрация на Пламен Бобоков, съобщи "24 часа".

Такава регистрация за нуждите на МВР се прави на всички, които имат повдигнати обвинения за извършени престъпления от общ характер. Бобоков има такова по делото срещу него, брат му Атанас, бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и още двама души по делото за опасните отпадъци.

За нуждите на регистрацията в полицията трябва да му снемат пръстови отпечатъци, да го снимат и да му вземат проба за ДНК профил.

От определението на съда става ясно, че Бобоков вече е бил търсен от МВР, за да му направят криминалистическа регистрация, но е отказал. Процедурата след това е полицията да изпрати искане до съда и магистратите да решат дали снимането, вземането на отпечатъци и ДНК да бъде направено принудително.

Определението на Специализирания наказателен съд като първа инстанция по искането на МВР е от септември м.г. и с него се дава разрешение за принудителна криминалистическа регистрация. То обаче не е връчено лично на Пламен Бобоков, а на адвокатката му Ина Лулчева. 7 месеца по-късно Бобоков го обжалва на това основание, но без успех. В жалбата си твърди, че случайно е разбрал за определението на съда от полицията, която го потърсила за криминалистическа регистрация.

Според източник от МВР не е ясно дали на Пламен Бобоков ще се направи досие като обвиняем. Причината - в Закона за МВР е разписано, че ако не се съгласи доброволно да го снимат, да му снемат отпечатъци и да му вземат ДНК, съдът решава това да стане принудително.

Няма обаче процедура, по която това да се случи. Заради този законодателен пропуск принудителната криминална регистрация не беше взета и на Цветан Цветанов през лятото на 2013 г. Тогава той стана обвиняем по едно от шумните дела за подслушвания в последните години. Тогава Цветанов и другите обвиняеми отказаха доброволно да дадат отпечатъци и ДНК, както и да ги снимат за досиета. Съдът разпореди това да се направи принудително, но така и не се случи. Единствената санкция е акт за неподчинение на полицейско разпореждане, което тогава е издадено на Цветанов и което ще бъде направено и с Пламен Бобоков.