Прокуратурата повдигна ново - трето обвинение, на бизнесмена Пламен Бобоков. То е за държане без регистрация на археологически обекти. Определената му мярка за неотклонение е "подписка", съобщи Ани Александрова - пиар на русенския предприемач и брат му Атанас Бобоков, който само преди дни беше пуснат срещу рекордната гаранция от 2 млн. лева.

По-късно от прокуратурата публикуваха официално съобщение, в което се казва, че по образувано досъдебно производство на Специализирана прокуратура "в дома на Пл. Б. в Русе е било извършено претърсване и изземване, при което са намерени и иззети 50 броя археологически обекти - 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо".

Материалите за тях са отделени и са изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура. Изготвена е съдебно-археологическа експертиза, от чието заключението е видно, че иззетите предмети са движими културно-археологически ценности, уточниха от държавното обвинение.

На 10 ноември Бобоков е бил редовно призован да се яви на 23 ноември за предявяване на обвинение. По негова молба и тъй като защитникът му (адвокат Ина Лулчева - б.р.) е бил поставен под карантина, предявяването е било отложено за 30 ноември, днес.

Действията по разследването продължават. За престъплението, за което Бобоков е привлечен като обвиняем, законът предвижда "наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3000 до 15000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до ½ от имуществото на виновния и лишаване от права". Според закона предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, уточниха от прокуратурата.

Както е известно, освен "Монбат", "Приста Ойл" и свързаните с тях компании, братята са собственици и на фондация "Братя Бобокови", която управлява частния Нумизматичен музей в Русе.

Ина Лулчева обаче коментира пред "Сега", че обвинението срещу клиента й е абсолютно несъставомерно. Става дума за пано с 50 ръждясали стрелички, забити в него. То е намерено в склад в дома на Бобоков, където той държи и други ненужни вещи. Адвокатката обясни още, че паното е оценено от експертизата на прокуратурата за 652 лв. Според експертите тези накрайници на стрели са от 6-14 век. Паното няма художествена, културна и научна стойност, допълни Лулчева.

Пламен Бобоков с адвокатката си Ина Лулчева

Снимка: Булфото

 

В съобщението на пиарката им се казва още, че са в ход "ревизии и проверки в компаниите, заводите, фондацията, офисите и домовете на индустриалците, придружени от активен черен пиар с таргет бизнеса и семействата им, в обслужващите властта медии".

"Как ще продължи опитът на "дълбоката държава" у нас да заграби бизнеса на Бобокови като методично тормози, набеждава, клевети и унищожава репутацията и живота на една от малкото български фамилии със законен международен бизнес, внушителни инвестиции в индустрията, безупречна бизнес история и авторитет може само да гадаем", завършва съобщението.

Бизнесменът вече плати 1 млн. лева гаранция за свободата си по обвинението, свързано с аферата "Боклукгейт". Пламен Бобоков е обвиняем заедно с брат си, бившия министър зам.-министър на околната среда Красимир Живков и още няколко души за организирана престъпна група за търговия с боклуци. Според прокуратурата те са депонирали опасни оловни отпадъци от фирмата "Монбат Рисайклинг" на няколко места из страната, знаейки, че няма как да ги обезвредят. През юли бе съобщено, че и прокуратурата в Италия разследва братята Бобокови за нелегална търговия с боклуци.

Освен това Бобоков е обвинен и за търговия с влияние заради връзките му с президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узинов. От разпространена преди няколко месеца комуникация между двамата стана ясно, че Бобоков е лобирал за назначения на посланици в Алжир и Нигерия, искал е и различни услуги от Узунов, които не са му били отказвани. Сред най-фрапантните случаи бе този с неподписаното и необявено решение по делото за либийския кораб "БАДР", което се оказало в Узунов по молба на бизнесмена, който има бизнес интереси в либийската страна.