Спецпрокуратурата провежда акция в Пловдив, София и Русе - претърсват се жилища и офиси, свързани с обвиняемия за аферата с опасни отпадъци бизнесмен Пламен Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Операцията обаче е във връзка с разследването за търговия с влияние, което държавното обвинение започна срещу тях. По неофициална информация се търсят доказателства около кореспонденцията между двамата, свързана със съдебното решение за освобождаване на задържания либийски танкер BADR.

Сутринта разследващите са влезли в офисите на компанията на Бобоков "Приста ойл" на ул. "Златен рог" в столичния кв. "Лозенец" и на ул. "Борисова" в Русе, съобщиха "24 часа" и Нова телевизия.

По неофициална информация на БНТ самият Пламен Бобоков се намира в офисите си и в негово присъствие спецпрокурори и разследващи извършват претърсване и изземват документи.

Снимка: Булфото

Други екипи от магистрати пък са в Пловдив, където се претърсват също два адреса. Те са свързани с бизнесмена Ангел Узунов, брат на Пламен Узунов. Търсят се документи за връзка между негови фирми и такива на Бобоков. Едната от тезите, по които работи разследването, е, че именно търговията с влияние и размяната на благодарности е свързана с този тип бизнес взаимоотношения и преводи на суми, допълва националната телевизия.

Жилищата на самия Пламен Узунов в София и Пловдив бяха претърсени още в края на миналата седмица. Срещу него обаче все още не е повдигнато обвинение.

Президентският секретар отрече да е вършил нещо нерегламентирано, но не можа да обясни как се се сдобил с решението на ВАС за танкера, което е изпратил на Бобоков още преди да бъде официално подписано и публикувано. Узунов заяви, че не си спомня кой му го е дал. 

Попитан дали вярва на секретаря си, Румен Радев отговори:

"Не мога да съдя по откъслечно предоставена и тенденциозно поднесена информация. Очаквам всички данни да излязат и от прокуратурата, очаквам, разбира се, да се произнесе и съдът. Всъщност прокуратурата дава тон за погазване на закона - те не спазват следствената тайна, произволно решават кое е високообществен интерес и кое не, навлиза в сферите на други институции без необходимите правомощия и капацитет".

От коментара на държавния глава по темата стана ясно, че за момента не обмисля да иска оставката на Пламен Узунов.

Очаквайте подробности за обиските...