Специализираният наказателен съд отказа да свали забраната на Пламен Бобоков да пътува в чужбина.

Бизнесменът е обвиняем заедно с брат си Атанас, бившия министър зам.-министър на околната среда Красимир Живков и още няколко души за организирана престъпна група за търговия с боклуци. Според прокуратурата те са депонирали опасни оловни отпадъци от фирмата "Монбат Рисайклинг" на няколко места из страната, знаейки, че няма как да ги обезвредят. През юли бе съобщено, че и прокуратурата в Италия разследва братята Бобокови за нелегална търговия с боклуци.

Освен това Бобоков е обвинен и за търговия с влияние заради връзките му с президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узинов. От разпространена преди няколко месеца комуникация между двамата стана ясно, че Бобоков е лобирал за назначения на посланици в Алжир и Нигерия, искал е и различни услуги от Узунов, които не са му били отказвани. Сред най-фрапантните случаи бе този с неподписаното и необявено решение по делото за либийския кораб "БАДР", което се оказало в Узунов по молба на бизнесмена, който има бизнес интереси в либийската страна.

Пред спецмагистратите днес Пламен Бобоков поиска да му бъде свалена забраната, за да може да пътува извън страната и да осъществява срещи с бизнес партньори.

Бизнесменът бе категоричен, че да се укрие, защото има съпруга и 3 деца у нас, възрастни родители и дългогодишен бизнес. 

Съдът обаче не му повярва и отказа да отмени ограничителната мярка. Все пак магистратите разрешиха на Пламен Бобоков еднократно да пътува до Украйна заради бизнеса си за периода от 28 февруари до 4 март. Според адвокатите на бизнесмена обаче това пътуване може да не бъде осъществено заради сроковете за протест или обжалване на решението.