Софийската градска прокуратура предяви обвинението на прокурор Дилян Деянов във връзка с казуса "Осемте джуджета".

Той дойде в прокуратурата заедно с адвоката си Людмил Рангелов, но отказа коментар пред медиите, предава БТА.

Деянов е обвинен, че на 18.02.2020 г. е върнал неправомерно веществени доказателства - златни монети, на лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона. Наложена му е прокурорска мярка "подписка". Рангелов посочи, че делото, по което не прецизно са върнати монетите е свързано с "Осемте джуджета".

Адвокатът Рангелов обясни, че "това е изпускане на налягането в грешната посока, за да може да се успокои общественото мнение, че казусът "Осемте джуджета" има някакво развитие, не там обаче, където е неговата същност".

Защитникът добави, че зависи от административния ръководител дали Деянов ще бъде отстранен от длъжност, като посочи, че очаква такова искане. Според Рангелов клиентът му ще бъде оправдан, но "истинските хора, които са виновни за историите около "Осемте джуджета", засега ги няма".

Той посочи още, че на върнатите монети не е правена експертиза и не е удостоверено, че са златни.

По същото досъдебно производство в качеството на обвиняеми са привлечени бившите съпрузи Петьо Петров и Любена Павлова, за това, че на 23.03.2020 г. в София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление. Предвиденото в закона наказание е "лишаване от свобода" за срок от 1 до 6 години.

Петьо Еврото е търсен на известните в страната адреси. Не е открит и поради тази причина е обявен за общодържавно издирване. Спрямо него е постановена мярка за процесуална принуда - задържане до 72 часа. Съгласно действащото законодателство наблюдаващият прокурор е предприел действия за издаване на Европейска заповед за арест с цел международното му издирване.

Същевременно по друго досъдебно производство, което е иззето по компетентност от Софийска районна прокуратура (СРП), бившият шеф на столичното следствие е бил привлечен в качеството на обвиняем за принуда. Наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура по делото, което е иззето по компетентност от СРП, е стигнал до извода, че е съставено постановление за привличане в качеството на обвиняем при липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата. Във връзка с това постановлението за привличане в качеството на обвиняем е отменено като незаконосъобразен акт.