Софийската районна прокуратура предаде на съд Георги Георгиев (по професия готвач) и Стоян Атипов (it специалист), които са обвиняеми за хулигански действия по време на протест през август 2020 г. в района на Румънското посолство в София. Тогава възникна напрежение между гражданка, управляваща автомобила си, и група протестиращи, съобщават от прокуратурата.

Георгиев е обвинен за повреждане на автомобил и "непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, отличаващи се с изключителна дързост". Атипов има обвинение само за хулиганство.

Във връзка с инцидента прокуратурата е установила, че навлизането в кръстовището на автомобила предизвикало гневна реакция сред протестиращите. Те наобиколили превозното средство и започнали да блъскат, удрят и клатят колата. Децата на водачката Е.М се уплашили и разплакали. Обвиняемият Георгиев нанесъл удари с ръце по предното стъкло на колата, в резултат на което стъклото се счупило. След това се оттеглил и се слял с тълпата.

Жената подала сигнал в полицията, а в това време Атипов нанесъл удари по страничните стъкла и капака на колата. След това той минал от задната страна на автомобила и свалил с ръце регистрационната му табела.

Кадър: Нова тв

Инцидентът се случи по време на 40-ия ден от протестите в София с искания за оставка на кабинета на Борисов и главния прокурор. Първоначално протестиращи затвориха Орлов мост, а други блокираха и пътя пред Румънското посолство и така сериозно блокираха трафика в столицата.