Недоносеното палестинско момиченце, което беше спасено от утробата на майка си, загинала при израелски въздушен удар в Газа, пет дни по-късно е починало, предаде Асошиейтед прес, като се позова на роднина.

Бебето Сабрин Джуда почина в болница в Газа, след като здравословното му състояние се влошило. Чичото на момиченцето Рами Ал Шейх каза, че медицинските екипи не са успели да го спасят, съобщи БТА.

Домът на Сабрин в град Рафах е бил поразен от израелски изтребители малко преди полунощ в събота. Родителите ѝ и 4-годишната ѝ сестра са убити.

Спасителите са отнесли телата до близка болница, където бебето е родено с цезарово сечение. Майката, Сабрин ал Сакани, е била бременна в 30-ата седмица. Впоследствие момиченцето било поставено в кувьоз в болница в Рафах заедно с още едно бебе. На лента върху него пишело "Бебето на мъченицата Сабрин Ал Сакани".

Ал Шейх каза пред АП, че Сабрин е погребана вчера до баща си.

"Бог ни беше отнел нещо, но ни беше дал нещо в замяна", тъй като бебето оцеля след смъртта на семейството си, казва той. "Но сега той взе всички тях. Семейството на брат ми е напълно унищожено. Семейството на брат ми е заличено. От него не е останала никаква следа", казва чичото на детето.

По данни на месните здравни служби около две трети от загиналите в Газа са жени и деца. По време на войната между Израел и "Хамас" са загинали повече от 34 000 палестинци. Здравните служители не правят разлика между бойци и цивилни в тези данни, уточнява АП.

Израел обяви война на "Хамас" и предприе унищожителна въздушна и сухопътна офанзива в Газа в отговор на нападението на бойците срещу южен Израел на 7 октомври. Бойците убиха около 1200 души в Израел и взеха 250 за заложници.