Нищо не оправдава ситуацията, която се получи пред румънското посолство. Никой не си задава въпроса как колата остава единствена в кръстовището. Всеки от блокираните автомобили по един или друг начин напусна кръстовището. Явно провокация има от двете страни. Не мога да оправдая нито едната, нито другата страна.

Това коментира пред bTV ст. комисар Антон Златанов от СДВР по повод сблъсъка на бул. "Ситняково" между протестиращи и автомобил, управляван от жена, който опита да пробие блокадата.

Той обясни, че когато на 17 август е започнал протестът, полиция е имало. Той изтъкна, че по-късно, когато шествието стига до "Орлов мост", е имало отлив на хора и съответно намаляване на броя на полицаите.

"Общественият ред се опазва не само на 17 август, а всеки ден. Инцидентът е грозен, неприятен и сериозен. Когато по цял ден се чува, че трябва да има ескалация, неочаквано да се блокират кръстовища и ведомства, такива инциденти ще се случват", подчерта той.

Златанов беше категоричен, че винаги при подобни случаи в блокадата остават автомобили, а целта на полицаите е да отцепят кръстовищата наоколо, за да пренасочат трафика. Той обясни, че органите на реда отиват пред румънското посолство, за да възстановят обществения ред и да арестуват нарушителите.

"В момента, в който разберем намерения и фактически действия, ние предприемаме мерки. Очаквате ли ако 10 души от групата решат предварително да отидат, ние да отцепим движението?", запита той. И продължи: "Всеки ден има оперативен ръководител, който взема решение на място. Несериозно е полицията да се обвинява, че цели ескалация на напрежението".

Според него е неистина, че на протеста на 17 август не е имало полиция. Златанов твърдо подчерта, че протестите трябва да бъдат заявявани в общината, а не да се разбира за тях в социалните мрежи. По думите му ако бъдат предварително заявени, полицията ще може предварително да създаде организация и да промени движението.

"В момента обществото е склонно, чувайки нещо от микрофона на една трибуна, да го приеме за абсолютна истина, а тя да не е. Гражданите имат право да протестират мирно, но има и няколко ограничения - да не се нарушават правата на другите, които са инакомислещи. В България има Закон за събранията, митингите и манифестациите. Там режимът не е разрешителен, а уведомителен", обясни още той.

Според него тактиката на полицията е достатъчно толерантна, като стремежът е да се запази обществения ред и правата на всички.

"Според мен палатковият лагер на "Орлов мост" не е законен. Правото на гражданския протест и Закона не са в единодействие. За да се развали лагерът, полицията трябва да използва прекомерна сила, която не съответства на извършеното нарушение. Хората на "Орлов мост" не са агресивни. Ако се появи такава, барикадите ще бъдат премахнати", заяви Златанов.

Най-вероятно ще има и други случаи на ескалация на напрежение между граждани заради антиправителствените протести. Това заяви пък криминалният психолог Тодор Тодоров и прогнозира, че в началото на септември демонстрантите ще се увеличат.

По думите му тогава трафикът в столицата се увеличава и е неизбежно да има повишено напрежение.

"Тази жена няма как да тръгне с децата си да минава през място, за което от дни се знае, че е проблемно. В края на краищата, ако толкова държи да стигне бързо до някъде - ще избере алтернативен маршрут", коментира криминалният психолог по повод на сблъсъка между жената в белия автомобил с протестиращи на бул. "Ситняково".

Той уточни, че когато човек се изправя пред голяма тълпа, не може да разчита на диалога. Той допълни, че постъпката ѝ е рискована. "Аз не казвам, че тя няма прави, казвам, че с оглед на това, че е с деца - да влиза в конфликтна ситуация е неразумно", посочи поведенческият експерт.

Тодоров обясни, че тя може да е провокирана да действа така от много неща: "Не е разбрала какво се случва на място, решила е, че повече няма да се подчинява на това, което се случва покрай блокадите", добави той.

Криминалният психолог заяви още, че не бива да се допуска насилие по време на протестите, ако демонстрантите искат да бъдат чути. Относно мъжа, който е на пасажерската седалка, Тодоров заяви, че той трябва да е коректив на жената, но заради стреса - поведението му може да бъде оправдано.

"Няма тактика в МВР, която да предизвиква умишлено напрежение между гражданите. Може да има неадекватни действия на ръководителите. Съответно, ако те са неадекватни - те се предават и на подчинените", допълни Тодоров.

По думите му вътрешното ведомство е между чука и наковалнята, а служителите са под изключителен стрес, но действията им по време на инцидента на бул. "Ситняково" - не са коректни.