Протест на граждани в защита на майките и жените от агресия започна около 21 часа на 18 август и продължи около час в района на кръстовището на румънското посолство на бул. "Ситняково" в София. Протестът под наслов "Нощна стража в защита на жените и децата" премина спокойно.

Протестиращите заявиха, че няма да допуснат тази вечер отново да се стигне до затваряне на кръстовището и много от тях изразиха крайното си възмущение от случилото се предната вечер, предаде БНТ.

Протестът се проведе, след като на 17 август вечерта се стигна до напрежение между семейство с две деца, опитало се да премине с автомобил през блокираното кръстовище, и участници в антиправителствените демонстрации. Трима души бяха задържани за проявена агресия към семейството, след като нанесоха щети на лекия автомобил.

Демонстрантите споделиха днес, че протестите в България трябва да преминават мирно, без насилие и без да се лее кръв и всеки да има право да изрази идеите и предпочитанията си.

"Против агресията сме. Против агресията на българи срещу българи и искаме да попитаме президента генерал Радев той президент на всички българи ли е или само на тези, които подкрепят протестите", попита един от присъстващите, цитиран от БНР.

Организаторите на проявата бяха заявили в общината желанието си да протестират и заради това на място имаше полиция, която охраняваше демонстрацията.

Тази вечер протестиращите против правителството се отказаха да блокират кръстовището пред румънското посолство, защото не търсели провокация, каквото според организаторите търсел контрапротестът.

Кметът Йорданка Фандъкова призова отново организаторите на антиправителствения протест в столицата да спазват Закона за събранията и митингите и да подават уведомления към общината, за да реагират адекватно органите на реда.

"Тогава и общината, и полицията ще знаят маршрутите и ще могат да реагират адекватно, така че да не се стига до хаос и още повече - до агресия между гражданите. Това, което се случи снощи на кръстовището при румънското посолство, минава границите на мирен протест. Отношението към децата на задната седалка показва колко зрели сме като общество и каква е посоката, в която вървим", отбеляза кметът на София.

Какво се случи на бул. "Ситняково" на 17 август

Около 22.00 ч. на 17 август 2020 г. на телефон 112 е получен сигнал, че семейство с две малки деца - момченце на 2 години и момиченце на 9 години, са станали жертва на нападение на лица, провеждащи незаконна блокада на кръстовището пред румънското посолство на булевард "Ситняково" в София, съобщи МВР.

Семейството е пътувало с автомобила си в посока от улица "Черковна" към булевард "Цариградско шосе", когато на кръстовището леката кола е била спряна и обградена от агресивно настроени протестиращи. При проявената агресия са счупени стъкла и фарове на управляваното от 44-годишната жена МПС. Служители на СДВР незабавно са се отзовали на сигнала, подаден на телефон 112. След проведената операция от района на кръстовището успешен е изведен автомобилът, заедно със семейството.