При съвместна работа на полицията и прокуратурата във Видин са разкрити и задържани извършителите на кражба, извършена в нощта срещу 25 април, от храма "Св. Димитър" в центъра на града. Това съобщават от Областна дирекция на МВР във Видин.

Лично главният прокурор Иван Гешев е посетил днес Видин, където е разговарял с митрополит Даниил и го информирал за предприетите от правоохранителните органи действия по бързото разкриване на кражбата. Във Видин бе и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Снимка: Официален сайт на Прокуратурата

След извършените действия от видинската полиция, под ръководството на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура, извършителите на кражбата - 32-годишен от Дунавци и 44-годишен от Лом, са задържани.

В апартамент в града, обитаван от тях, полицаите са открили и иззели сумата от 1539 лева, раница с 33.4 кг монети с различен номинал, метален кръст и други вещи,съотносими към разследването.

Снимка: Официален сайт на Прокуратурата

Двамата са осъждани и криминално проявени, като единият е извършил деянието в условията на опасен рецидив.

На 30 април те са привлечени като обвиняеми по образуваното досъдебно производство и задържани с прокурорско постановление за срок до 72 часа, а ден по-късно с определение на Районен съд - Видин на обвиняемите е наложена постоянна мярка "задържане под стража".

"На 25 април във Видин, в съучастие помежду си като съизвършители, от православна църква "Св. Димитър Солунски" чрез срязване на халка на катинар на входната врата и взлом на 4 броя катинари на дървени кутии за дарения и използване на ножица за рязане на метал, отнели чужди движими вещи, а именно сумата от 2693 лв. (дарени на църквата пари) и метален напрестолен кръст, жълт на цвят, с разпятие, собственост на православна църква "Св. Димитър Солунски". В хода на разследването са извършени обиски, претърсвания и изземвания на адреси обитавани от двамата обвиняеми.

На 1 май с Определение на Видинския районен съд спрямо обвиняемите Бисер А.Б. и Бисер Ц.Р. е взета мярка за неотклонение "Задържане под стража", допълват от прокуратурата.