Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов отидоха в ботевградското село Литаково, след като преди няколко дни там беше пребит музикант в духов оркестър. Днес в района се провежда специализирана полицейска операция.

Преди дни Костадин Пенчев бил нападнат от трима младежи и жестоко пребит, след което е приет в болница със счупена челюст, с травми по главата, пукнат череп и шевове по лицето.

"Приятелката ми искаше да спрем до магазина. По навик леко изфорсирах двигателя на джипа. Направиха ми забележка. Извиних се. След това едно момче дойде и ме напсува, започна да се бута в мен. Околните ни раздърпаха и го качиха в една кола. Тръгнахме с приятелката ми и я оставих пред тях. Докато тя слизаше, дойдоха трима души, извадиха ме от колата и започнаха да ме бият. Помня само един много силен удар в главата. После припаднах и не помня друго", разказа младият мъж пред Нова телевизия.

Снимка: Кадър от Нова телевизия

"Случаят е доста сериозен. Момчето не е конфликтно. Той е много честен и отговорен, приятели сме от деца", коментира ръководителят на литаковския духов оркестър Дейвид Христов, който уточни, че Костадин е удрян или с метален предмет или с дървен прът.

"Статистиката в селото е показателна. Извършват се голям брой престъпления. През 2011 г. пенсионирана учителка беше изнасилена и убита. Извършителят е от селото. Има простреляни, прегазени от пияни шофьори. Рядко има полиция в селото", разказа местен жител.

Днес от прокуратурата съобщиха, че двама души са привлечени като обвиняеми за побоя над музиканта за нанасяне на средна телесна повреда. В хода на разследване е извършен оглед на местопроизшествие и са разпитани свидетели и така са били уличени В.Д. на 20 години и Д.Д. на 22 години.

С оглед превенция на битовата престъпност днес се провежда спецоперация под ръководството на Окръжна прокуратура-София и Районна прокуратура-Ботевград. В хода на операцията са образувани четири досъдебни производства, задържани са 10 лица, издадени са 15 акта за установени административни нарушения, проверени са 90 лица и 60 моторни превозни средства, се казва още в съобщението.

Снимка: Върховна касационна прокуратура