Бизнесменът Ветко Арабаджиев и съпругата Маринела Арабаджиева да бъдат пуснати под домашен арест, реши днес Специализираният съд в София.

Доскоро собственикът на хотел "Маринела" беше под полицейска охрана в частна болница, а жена му и в момента е в затворническата болница. Съпрузите, които са подсъдими за участие в престъпна група, пране на пари и данъчни престъпления и са задържани повече от година, обаче засега няма да се приберат вкъщи. Те остават с мярка "задържане под стража" още поне една седмица, докато не се произнесе по-горната инстанция - Апелативният специализиран съд.

Досега Специализираният съд два пъти пусна под домашен арест Маринела Арабаджиева, но решенията бяха отменени от апелативните магистрати. Новото решение се очаква идния четвъртък.

В същото време в Испания е пратена нова европейска заповед за арест (ЕЗА), свързана с делото срещу хотелиерите, съобщи в. "24 часа". Тя е с дата 24 април 2020 г. и в нея са отразени всички обвинения, по които съпрузите вече са дадени на съд.

По-рано адвокатите им твърдяха, че при екстрадирането на Арабаджиеви властите в Испания не са дали съгласие двамата да бъдат съдени за данъчни престъпления. Специализираният съд в София спря делото и прати запитване до Мадрид. Отговор още няма, но делото междувременно бе възобновено. Получено бе само електронно писмо от служител към Европол, че Вълчо (Ветко) Арабаджиев е предаден на България само по 2 обвинения - за участие в престъпна група и за пране на пари. 

Снимка: Булфото