Един от най-разпознаваемите прокурори Мила Георгиева остана "без ума и дума" от начина, по който в "Още от деня" по БНТ Николай Хаджигенов и Арман Бабикян изнесоха свидетелства за подслушване на политици. Мила Георгиева е държавен обвинител през целия си професионален път - от университета до пенсионирането си, а сега оглавява Центъра за приложно-правни изследвания и практики, както и платформата "Диалог за правосъдие".

"Аз направо онемях. Това, което мога да кажа, без да засягам преждеговорящите, е откъде имат допуск до тази информация. Тези хора нали се борят за право и ред? С подобни мерки ли ще установяват правовия ред в държавата, когато нарушават закона?", възмути се Георгиева.

На въпрос дали това е нарушение на закона, тя възкликна: "Разбира се, че е. Как ще разпространяваш класифицирана информация?", а след това добави:

"При такива събеседници е добре да има някой от противната страна, някой от ДАНС, който да каже те преди да стигнат до етапа за изискване на СРС, какви са правомощията на ДАНС, как те разкриват престъпление. В закона е казано точно. Тези хора познават ли закона изобщо? Познават ли подзаконовите нормативни актове, по които работи ДАНС. Това е само, което мога да кажа, защото признавам, че наистина изгубих ума и дума.

Мила Георгиева коментира и наложените санкции от САЩ на български граждани по закона "Магнитски" в глобалния му вариант. Тя обясни, че първият вариант на този закон от 2012 година касае само Русия. През 2016 г. Сенатът на САЩ приема разширен глобален вариант на този акт, като на 20 декември 2017 г. президентът Доналд Тръмп е подписал изпълнителната заповед, с която стартира този закон.

"Това решение на САЩ е огромен шамар за България, защото преди това този акт е прилаган спрямо Русия за убийството на Магнитски - адвокат, който е бил арестуван, пребит, бил е една година в затвора, след което е починал. Прилаган е спрямо военни от Мианмар. Прилаган е спрямо Саудитска Арабия и като инструмент за натиск срещу Китай, срещу чеченци и накрая срещу България. Това е ужасно лош етикет за държавата ни", отбеляза Георгиева.

Тя не се съгласи, че санкциите са насочени срещу правораздавателната ни система, като посочи, че докато случаят "Пеевски" се разработва отдавна от НПО-та, включени в битката между двамата медийни олигарси, случаят с Божков е извън тази борба.

Случаят с Васил Божков е на базата на доказателствата, които българската прокуратура има и работи с делата, които е образувала в Специализираната прокуратура срещу него. Прокуратурата ни работи в тясно сътрудничество с американското Министерство на правосъдието. В момента у нас е втори американски прокурор, с когото си взаимодействат много добре, каза още Мила Георгиева и попита:

"Този корупционен процес е много цялостен и сегментиран в различните сегменти на властта. Къде тук е Иван Гешев в цялото обвинение, когато той първи посегна на такъв олигарх като Божков от такъв разряд? Къде тук има упрек?"

Специализираното правосъдие в България действа вече от 10 години. Там се извършва страшно много работа. За 2020 г. 46 прокурори са приключили 340 дела срещу 5590 лица. Тя обясни, че на следващото ниво се стига до отлагане на дела, които не могат да бъдат спечелени. В момента сме свидетели на разбъркване на системата, за да може в този хаос делата да пропаднат за дълго време. Много дела умират по давност или не приключват, както трябва.

Мила Георгиева призна, че прокуратурата не е дала отговор на много въпроси от обществен интерес. Отговори дължи цялото правосъдие. Проблемите в прокуратурата са само част от проблемите на съдебната система, добави тя.