Списък със 130 имена на подслушвани по време на миналогодишните протести изтече в Интернет. Данните бяха публикувани първо във Фейсбук страницата на Bird.bg, а след това се появиха и в сайтове като Frognews.bg и Lupa.bg. Твърди се, че т.нар. обекти са били следени по делото за подготвяне на "държавен преврат".

На извънреден брифинг в понеделник след закритото заседание и доклада за дейността на Комисията за разследването на насилие и подслушване на протестиращи управляващите през 2020 година от ГЕРБ заявиха, че данни за подслушване няма и целта е обществото да остане с впечатлението, че е имало незаконни действия.

"Рухна конструкцията и на Бойко Рашков, и на Хаджигенов, и на всички останали, които твърдяха през цялата предизборна кампания за изборите на 11 юли, че има стотици подслушвани - политици, представители на медиите и граждани. Ако имаше нещо подобно, министърът на вътрешните работи щеше да огласи тази информация, а не да се крие удобно. Щеше да го направи и председателят на тази комисия", заяви Десислава Атанасова.

Председателят на комисията Николай Хаджигенов обаче опонира, че 130 души са били подслушвани незаконно.

"Комисията разкри доклад, който представи най-ужасяващото покушение срещу правата на българските граждани. Аферата "Уотъргейт" няма нищо общо с това - тук са 130 имена. МВР и Специализираната прокуратура са извършили престъпления с тези подслушвания. Разрешенията на Специализирания наказателен съд за СРС също са нарушение", каза Хаджигенов.