Доказателствата сочат, че извършител на убийството на 47-годишната Алена Щерк е бившият й приятел Виктор Спига, който е задържан в Италия, съобщиха на съвместен брифинг от прокуратурата и СДВР.

По думите на говорителя на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова първоначално делото е образувано за отвличане, като първото обвинение срещу Спига е било за отвличане. Сформиран е екип от прокурори. Поискани са данни за трафика на мобилните телефони. Било е постановено обвиняемият да бъде задържан за срок от 24 часа и му е било забранено да напуска страната. Той обаче е прекосил границата. Затова е издадена европейска заповед за арест и изпратена до компетентните власти в Италия.

"Обвиняемият е напуснал България не със самолет, а с автомобил, който е бил нает от фирма. Пътувал е към Гърция. Придвижил се е с ферибот до Италия", заяви началникът на отдел "Разследване" към СДВР комисар Стойно Цветков.

В събота е повдигнато задочно обвинение в умишлено убийство на родения в Коста Рика, но притежаващ италиански паспорт Спига и е наложена прокурорска мярка "задържане под стража" за 72 часа. Мъжът е задържан в Асколи Пичено, Италия от местната полиция. Това е станало тази нощ в 1.20 часа българско време, докато се е връщал в хотела, където е бил отседнал.

По думите на прокурор Петрова в момента се изготвя нова европейска заповед за арест с новото обвинение срещу Виктор Спига за умишлено убийство, а италианските власти са предупредени да я очакват.

Установено е, че на 26 май вечерта Алена е била при свои близки, след което около полунощ се прибира вкъщи. Според разследващите, убийството на 47-годишната жена най-вероятно е извършено в нощта на 27 май, когато автомобилът на Алена Щерк е засечен между 1.30 ч. и 4 часа да пътува по пътя Перник- Радомир.

Тялото й беше открито в неделя в района на Батановци. 

Предполага се, че животът й е отнет или в гаража, или в личния й автомобил. Има доказателства, че тялото й е било превозено в автомобила й, по който е имало кръв, а този автомобил е каран от обвиняемия - Виктор Спига.

По тялото на жената са намерени следи от множество удари по главата и травма, несъвместима с живота. 

"Мотивът вероятно е заради връзката, която са прекратили и е възможно убийството да е от ревност. Това не е предмет на разследването в първите часове и дни. Трябваше първо да се съберат доказателства за авторството. ", изясни зам.-градският прокурор Иво Илиев. 

От СДВР признаха, че тялото на Алена Щерк е открито от нейните приятели, които също я издирваха още от изчезването й.

Прокурор Десислава Петрова допълни, че Алена Щерк не е подавала сигнали в прокуратурата за извършено домашно насилие върху нея от страна на Виктор Спига.  

"Имало е пререкания между двамата и изблици от негова страна на ревност. Дамата се е занимавала с танци. В процеса на работа ще проверим и дали е имало подавани от нея сигнали до МВР за тормоз", каза още Цветков. Той добави, че към момента не може да каже дали убийството е било планирано.

От държавното обвинение заявиха, че представилият се пред медиите като адвокат на Виктор Спига - Любен Казанлиев, няма пълномощно по делото.

"Нито е постъпило такова в прокуратурата, нито той е представил такова пред колегите в СДВР. Виктор Спига има служебен защитник, който е назначен. Няма как да издадем постановление за задържане и да не осигурим защита. Този адвокат, доколкото разбирам от медийните му изяви, води негови бизнес дела. Но той не е упълномощен официално да го представлява по това дело за убийството на Алена Щерк", уточни Десислава Петрова.