Фестивалът Сан Фермин в Памплона се завърна, след като две години не се състоя заради коронавирусната пандемия, предаде Асошиейтед прес. Днес е третият му ден, традиционното за испанския град събитие ще продължи до другия четвъртък, 14 юли.

Хиляди хора се стекоха по улиците в сряда, когато беше изстреляна традиционната ракета, известна като чупинасо. С нея се дава начало на фестивала, известен с надбягването с бикове по калдъръмените улички и с пиршествата.

Дъждът не помрачи атмосферата, а ентусиасти, облечени в традиционните бели панталони и риза с червен пояс и кърпа, препълниха площада пред кметството.

Снимка: БТА/AP

Акцентът на фестивала са надбягванията с бикове, които започнаха вчера. Хиляди търсачи на силни усещания се опитват да избягат от шест животни, пуснати по криволичещ, калдъръмен път към градската арена за корида.

Зрителите гледат от балконите и зад поставени дървени барикади. След прословутото тичане пред биковете сутрин, има кориди в следобедите, а фиестите продължават денонощно.

Снимка: БТА/AP

Понякога участниците в бягането падат на земята. Важно е да успеят да се предпазят от стъпкване.

Снимка: БТА/AP

Самото надбягване изисква подготовка, като всеки от участниците я провежда по различен начин.

Снимка: БТА/AP

Фестивалът Сан Фермин става световноизвестен, когато Ърнест Хемингуей го описва в романа "И изгрява слънце" през 1926 г. Той беше ежегоден, преди коронавирусната пандемия да направи невъзможно провеждането му през 2020 г. и 2021 г., което не се беше случвало от Гражданската война през 30-те години на миналия век. Преди надбягванията по улиците на Памплона се пренася религиозна фигура на Сан Фермин.

Снимка: БТА/AP

Населението на Памплона е около 200 000, но по време на фестивала в града се събират почти милион души, особено през уикенда, включително много чужденци.

Преди началото на фестивала кметът Енрике Мая каза пред испанската държавна информационна агенция ЕФЕ, че тази година е малко притеснен.

"Имаме усещане, че хората толкова искат да си прекарат добре и ситуацията може да излезе извън контрол", сподели той опасенията си.

Градските власти призоваха участниците да не забравят, че броят на заболелите от Ковид-19 отново се увеличава и посъветваха да се използват предпазни маски.

Обичайно фестивалът Сан Фермин преминава без инциденти, като повечето инциденти възникват по време на надбягванията или са свързани с консумацията на алкохол.

Осем души бяха намушкани по време на фиестата през 2019 г. Шестнадесет души са загинали при надбягванията с бикове от 1910 г. Последният смъртен случай на фестивала Сан Фермин е от 2009 г.

Преди началото му в Памплона се събраха десетки десетки защитници на правата на животните, облечени като динозаври и държащи плакати с надписа "Коридата е праисторическа". Те протестират срещу определяната от тях жестокост към биковете и призовават туристите да не участват в състезанията.