Здрави деца не умират с коронавирус и само подрастващи, които имат сериозни заболявания, са изложени на фатален риск. Това са изводите от мащабно научно изследване във Великобритания, предава БТА.

Досега няма смъртен случай на дете с коронавирус в страната, което да не е страдало от тежко съпътстващо заболяване, твърдят авторите на проучването, финансирано от правителството.

Шест деца на възраст до 15 г. и девет на възраст от 15 г. до 19 г. са починали с COVID-19 в страната, но всички са имали преди това сериозни здравни проблеми като злокачествени заболявания или церебрална парализа. До 14 август броят на починалите във Великобритания във всички възрастови групи е 52 082 души.

Изследването установява, че рискът за децата е "поразително нисък" и само малка част от заболелите се нуждаят от болнично лечение.

Изследователите под ръководството на проф. Келъм Семпъл от университета на Ливърпул посочват, че са починали едва 1 на 100 от хоспитализираните деца в сравнение с 27 на 100 от възрастните на болнично лечение с коронавирус. Резултатите от проучването са публикувани в "Бритиш Медикал Джърнъл".