Северна Корея е извършила изпитание на, както изглежда, хиперзвукова ракета край източните си брегове към Японско море, но тя се е взривила във въздуха, съобщи южнокорейската армия, цитирана от Ройтерс.

Военните в Сеул окачествяват ракетното изпитание като неуспешно.

Ракетата е изстреляна от района на столицата Пхенян, посочи Съветът на началник-щабовете на въоръжените сили на Сеул. Японското министерство на отбраната заяви, че тя се е издигнала на височина от около 100 км и е прелетяла разстояние от над 200 км.

Високопоставени официални представители на Южна Корея, САЩ и Япония обсъдиха въпроса в телефонен разговор и осъдиха изстрелването, определяйки го като нарушение на няколко резолюции на Съвета за сигурност на ООН, а също и като значителна заплаха за мира и стабилността в региона и извън него.

Японски медии съобщиха, че севернокорейската ракета е паднала извън изключителната икономическа зона на Япония.

Индо-тихоокеанското командване на американските въоръжени сили също заклейми ракетния пуск и призова Пхенян да се въздържа от подобни незаконни и дестабилизиращи действия.

Северна Корея извърши подобно изпитание и на 30 май.

Тази седмица КНДР разкритикува пристигането на американски самолетоносач за общи военни учения с Южна Корея и Япония и предупреди, че ще отговори с "внушителна нова демонстрация на възпиращата си мощ".

Изстрелването на ракетата става факт и ден след 74-тата годишнина от началото на Корейската война. То бе извършено ден след 74-тата годишнина от началото на Корейската война и няколко дни след като американският атомен самолетоносач "Теодор Рузвелт" пристигна в южнокорейския град Пусан за тристранни учения с Южна Корея и Япония, отбеляза Ройтерс.

Северна Корея извърши подобно изпитание и на 30 май.

Миналата седмица севернокорейският лидер Ким Чен-ун и руският президент Владимир Путин се срещнаха в Пхенян и сключиха отбранителен пакт. Сеул, Вашингтон и Токио разкритикуваха задълбочаващото се военно сътрудничество между двете страни, като южнокорейският президент Юн Сук-йол дори го определи като отживелица и отглас от отминали времена.

Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА) предаде, че днес в Пхенян се е състоял голям митинг за отбелязване на годишнината от Корейската войната. В съобщението на севернокорейската медия датата беше окачествена като ден, ознаменуващ "борбата срещу американския империализъм", а САЩ бяха наречени най-големият враг на КНДР.