Дори ефективна, коронавирусна ваксина няма да върне нормалния живот през пролетта, предупредиха група водещи учени.

Ваксината често се разглежда като свещения граал, който ще сложи край на пандемията. Но доклад на изследователи, събрани от британското Кралско общество, отбелязва, че трябва да бъдем "реалисти" относно това каква ваксина и кога може такава да бъде използвана, съобщи Би Би Си (BBC).

Повече от 200 ваксини за защита срещу коронавируса се разработват от учени по целия свят в процес, който протича с безпрецедентна скорост. Те се намират в различни фази на изпитвания.

"Ваксината предлага голяма надежда за потенциално прекратяване на пандемията, но ние знаем, че историята на разработването на ваксини е пълна с много неуспехи", каза д-р Фиона Къли от Националния институт за сърцето и белите дробове към Импириъл колидж, Лондон.

"Дори когато ваксината е налична, това не означава, че в рамките на един месец всички ще бъдат ваксинирани, говорим за шест месеца, девет месеца ... година", каза на свой ред проф. Нилай Шах, ръководител на Химическо инженерство в Импириъл колидж, Лондон.

"Няма начин животът през март внезапно да се нормализира."

Проф. Шах смята, че ваксинирането на хора трябва да се извършва с темпо, 10 пъти по-бързо от това при годишната грипна кампания и би било работа на пълен работен ден за до 30 000 обучени служители.

"Притеснявам се, достатъчно ли е мислено как това ще се "побере" в цялата система?", каза той.

Проф. Чарлз Бенгам, председател на Имунологията в Импириъл колидж в Лондон, отбеляза, че "ние просто не знаем кога ще разполагаме с ефективна ваксина, колко ефективна ще бъде и разбира се, от решаващо значение е колко бързо може да бъде разпространена.

Д-р Андрю Престън от университета в Бат, Англия, смята, че ще трябва да се обсъди необходими ли са "имунизационни паспорти", за да се гарантира, че хората, влизащи в страната, са имунизирани. Той постави и друг труден въпрос: "Ако кохорти от хора отказват да се ваксинират, оставяме ли ги да се оправят сами или имаме задължителна ваксинация за децата, които ходят на училище, или за персонала в домовете за социални грижи?