В Китай са започнали да слагат масово непроверени ваксини срещу коронавирус на хиляди граждани, пише "Ню Йорк таймс".

Първите дози са били отделени за работници в държавни предприятия, след тях са били ваксинирани правителствени лица и служители в научните компании, разработили препаратите. Следващите в списъка са учители, служители в супермаркети и хора, които пътуват до рискови дестинации зад граница.

Всичко това се случва в нарушение на международните разпоредби за тестване на нови ваксини.

В момента в Китай се използват три различни препарата, а обхватът се разширява с оправданието, че вероятно ваксините ще се окажат ефективни и безопасни.

И трите ваксини са в трета фаза на клинични изпитвания, които се провеждат извън територията на Китай.

Всички доброволни участници по света се следят и тестват постоянно за странични ефекти и дали наистина ваксината дава нужната защита. Световната научна общност е объркана от действията на Китай, където за първи път се предприема подобна ваксинална тактика с недоказани препарати.

Неправилно тестваните ваксини могат да имат опасни странични ефекти, а неефективността на медикаментите създава фалшиво усещане за сигурност и подтиква към държание, което ще доведе до още повече инфекции, коментират от "Ню Йорк таймс".

Обширната програма повдига въпроси и дали ваксинираните хора са съгласни с действията на властите. Това важи с пълна сила за служителите на фармацевтичните компании и държавните предприятия.

Според данни на изданието те са подтиквани да подпишат споразумение, което им забранява да говорят пред медиите за поставената ваксина и ефектите от нея. Точната бройка ваксинирани не е ясна. Китайската компания "Синофарм", която е собственост на държавата, е произвела и поставила хиляди ваксини до момента. Друга компания - "Синовак" е ваксинирала повече от 10 000 души в Пекин, както и всичките си служители и техните семейства, пише bTV.

Според експерти тактиката на Китайската комунистическа партия е да провери какви са обществените нагласи към ваксините за COVID-19 и да постави началото на по-широка подкрепа за медикаментите.