Джулиан Асандж беше пуснат на свобода от Федералния окръжен съд на САЩ на о-в Сайпан, след като съдийката по делото одобри споразумението, сключено между основателя на "Уикилийкс" и американската прокуратура.

С това се слага край на 14-годишната съдебна одисея на Асандж, съобщи Ройтерс.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

"Работех като журналист и насърчих мой източник ми да ми предостави информация, за която се казваше, че е класифицирана, за да публикувам тази информация", каза той пред съда, предава БТА.

"Смятах, че Първата поправка защитава тази дейност, но приемам, че това е било в нарушение на Закона за шпионажа", допълни Асандж.

Той бе осъден на лишаване от свобода за същото време, което вече е излежал в британски затвор и което ще бъде приспаднато от присъдата, така че създателят на "Уикилийкс" ще бъде пуснат на свобода.

Джулиан Асандж разговаря с австралийския посланик в САЩ Кевин Ръд пред съдебната зала в Сайпан.

Снимка: AP Photo/Eugene Hoshiko/БТА

"С тази присъда, изглежда, ще можете да излезете от тази съдебна зала като свободен човек", заяви съдия Рамона Манглона, след като Асандж пледира "виновен" пред съда, намиращ се в американската територия Северни Мариански острови. Той призна вината си по обвинението в заговор за получаване и публикуване на класифицирани документи, отнасящи се до националната сигурност на САЩ.

Адвокатката му Дженифър Робинсън описа освобождаването му като "исторически ден", съобщи ДПА.

"Днес е исторически ден. Той слага край на 14 години правни битки и накрая, след 14 години, Джулиан Асандж може да се завърне у дома си като свободен човек", заяви Робинсън пред репортерите пред съдебната зала.

Същевременно тя заяви, че процесът е поставил "опасен прецедент", който трябва да бъде "притеснителен" за журналистите по света.

Защитата на Асандж описа освобождаването му като „исторически ден“

Снимка: АР/БТА

"САЩ се опитват да упражняват екстериториално право над всички ви без да ви дадат конституционната защита на свободното слово. Всеки, който го е грижа за свободното слово и демократичната отговорност, трябва да се опълчи на това", заяви тя.

"Надявам се фактът, че днес успяхме да освободим Джулиан Асандж въпреки всичко и въпреки едно от най-могъщите правителства на света, ще даде надежда за всички журналисти и публицисти по света, които са вкарани в затвора. Ние призоваваме всеки, който се бори за Джулиан, да продължи да се бори за него и за всички останали с надежда, че ще осигурим и тяхната бъдеща свобода", допълни тя.

Веднага след съдебното решение частният самолет, с който пътува основателят на сайта "Уикилийкс", излетя от Сайпан, съобщиха журналисти на АФП.

Снимка: АР/БТА

Според "Уикилийкс" самолетът пътува за Канбера, в родната на Асандж Австралия.

Вашингтон обвинява Асандж, че е откраднал и публикувал секретни документи от военните операции в Ирак и Афганистан и по този начин е застрашил живота на източници на американското разузнаване и на други хора.

Самолетът на Асандж излетя от американския о-в Сайпан и се очаква да пристигне в Канбера

Снимка: АР/БТА

След като се укриваше в продължение на 7 години в посолството на Еквадор в Лондон, еквадорските власти отмениха през 2019 г. решението си за предоставяне на политическо убежище. Това даде възможност на британската полиция да го арестува по искане на САЩ. Той прекара последните 5 години зад решетките, докато чакаше решението на британски съд дали да бъде екстрадиран в САЩ.