Втората руска ваксина срещу коронавирус - лекарство от новосибирския център "Вектор", получи официално патент. Лекарството е наречено "EpiVacCorona". Съобщението е на пресслужбата на Федералната служба за интелектуална собственост в сряда, предава ТАСС.

"Експертите на Федералния институт по индустриална собственост завършиха разглеждането на втората серия заявления за изобретения, свързани с ваксина срещу коронавирусна инфекция SARS-CoV-2. Държавният изследователски център по вирусология и биотехнологии "Вектор" получи патенти за създадената от нея ваксина срещу COVID-19", се казва в изявлението.

От Министерството на здравеопазването на Русия заявиха, че ваксината "Вектор" се различава по това, че съдържа вирусни фрагменти - синтетични пептидни антигени.

"Ваксина, базирана на тях, предизвиква имунен отговор срещу COVID-19 и допълнително насърчава развитието на имунитет. Общо са издадени три патента за изобретения, всеки от които съдържа определен модифициран фрагмент от вируса. Авторите на изобретението са Илназ Иматдинов, Мария Бочкарева, Елена Прудникова, Антон Тишин, Олег Пянков, Елена Гаврилова и Ринат Максютов ", казват от Роспатент.

Според службата от началото на пандемията са подадени около 300 заявки за патент за разработки, насочени към борба с коронавируса.

Първият патент получи друга ваксина, която се казва "Sputnik V".

Център "Вектор" на 24 юли получи разрешение от Министерството на здравеопазването на Руската федерация за провеждане на клинични изпитвания на ваксината върху доброволци.

Първият доброволец е бил ваксиниран на 27 юли. Последната група от 20 доброволци, участвали в клиничните изпитвания, бяха изписани от болницата на 8 септември.

Шефът на Роспотребнадзор Анна Попова също съобщи, че клиничните изпитвания на ваксината ще приключат на 30 септември. Тогава ще започне етапът на следрегистрационните проучвания.