Жители на хърватската столица Загреб дрънкаха снощи с тенджери и тигани от прозорците и балконите си в знак на протест срещу столичния кмет Милан Бандич, недоволни от начина, по който той управлява града в условията на пандемията от Ковид-19 и земетресението от 22 март, съобщава агенция Хина.

Протестът бе организиран от гражданското сдружение "Загреб те призовава". Жителите на хърватската столица бяха призовани да изразят недоволството си от управлението на кризата в продължение на 5 минути в 19,00 ч. местно време от прозорците и балконите си. Според гражданското сдружение кметът Милан Бандич не се справя със ситуацията.

"Неговата арогантност и безочливост достигнаха своята кулминация. В тези трудни времена, когато доброволци, асоциации и местни инициативи се надпреварват с времето, за да помогнат на града, кметът им обръща гръб", заявиха организаторите на протеста и призоваха за оставката му. "Вие сте най-голямото бедствие, което се е случвало на Загреб", посочиха от сдружението.

По данни към петък общият брой на заразените с коронавирус в Хърватия е 1079 души. Смъртните случаи от Ковид-19 в петък бяха осем, а днес агенция Хина съобщи за нови четири жертви в източния град Осиек. Агенцията все още не е съобщила данни за цялата страна към днешна дата.

Снимка: АР/БТА

Земетресение с магнитуд 5,5 разтърси хърватската столица рано сутринта на 22 март. Ранени бяха най-малко 27 души и бяха нанесени големи материални щети. Петнайсетгодишно момиче, ранено при труса, почина по-късно в болница.