Американският президент Джо Байдън е уверил израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в "железния" си ангажимент към сигурността на Израел в телефонен разговор днес, обяви официално Белият дом, предаде Ройтерс.

Байдън е подчертал нуждата от трайно увеличаване на хуманитарните доставки за ивицата Газа, където израелските сили воюват с радикалната палестинска групировка "Хамас". Потокът от помощи трябва да се осъществява с пълно съгласуване с хуманитарните организации, е било мнението на американския държавен глава.

Байдън и Нетаняху са обсъдили и евентуалната военна операция на Израел в южния град в ивицата Газа Рафах, на границата с Египет, като президентът на САЩ е потвърдил позицията си по този въпрос.

Ройтерс припомня, че Байдън държи да бъде предпазено цивилното палестинско население в Рафах, където около един милион палестинци потърсиха убежище в хода на конфликта, след като бяха разселени от други места в анклава заради военните действия на Израел.

Агенцията отбелязва, че това е първият разговор между Байдън и Нетаняху, откакто двамата са се чули след масираното иранско нападение срещу Израел в нощта срещу 14 април с над триста дрона и ракети.

Междувременно говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби съобщи, че Израел се е съгласил да се вслуша в съображенията на САЩ, които изразиха безпокойство относно евентуална израелска военна операция в южния град Рафах в ивицата Газа, на границата с Египет.

Израелската армия е готова да евакуира цивилните палестинци от град Рафах и да атакува намиращите се там укрепления на радикалната палестинска групировка "Хамас", предаде Ройтерс, като се позова на изявление на високопоставен представител на Израел от средите на отбраната в сряда.

В същото време агенцията обръща внимание на предупрежденията на международната общност за възможна хуманитарна катастрофа.

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план.

"Те ни увериха, че няма да влязат в Рафах, докато не ни дадат възможност действително да споделим с тях нашите виждания и нашите безпокойства", каза Кърби за телевизионния канал Ей Би Си, цитиран от Ройтерс.