Само за седмица след като беше предложено на австрийското общество, телефонното приложение на Червен кръст, наречено "Стоп корона" бе свалено от 140 000 граждани на мобилните си телефони. Апликацията е анонимен електронен дневник за контактите на всеки един чрез личния смартфон.

Приложението регистрира личните срещи и представлява един вид "електронно ръкуване". В случай че едно от контактните лица е регистрирано като съмнително, тоест че има съмнение, че то е заразено с коронавирус, всички лица, с които то е било в контакт през последните 48 часа, биват автоматично информирани, за да се изолират вкъщи. Това се прави с цел да се прекъснат евентуалните инфекциозни вериги.

Регистрацията на личните срещи не обхваща случайни минувачи, а хора, които са били например в едно купе на влак, колеги по време на заседание или работещи в едно помещение. Апликацията се включва при контакти, продължили над 15 минути на дистанция по-малка от два метра, например пътуване с такси или посещение при лекар.

Говорителят на Червения кръст подчертава, че приложението е съобразено със запазването на личните данни. Контактите на всеки потребител са запаметени единствено в неговия телефон. Червеният кръст няма достъп до тях и не могат да се правят изводи за срещите на всеки един. Ако някой участник в системата съобщи, че е заболял, бива питан за телефонния номер и му се изпраща потвърждение, че данните са постъпили в системата. Не е необходимо да се представят изследвания. "Имаме доверие в хората", заявява говорителят на Червен кръст. "Колкото повече граждани свалят апликацията, толкова по-лесно ще спрем разпространението на болестта".

След седмица апликацията ще бъде актуализирана и допълнена със списък за проверка на симптомите на заболяването. Така ще е възможно да се направи анализ дали симптомите на даден човек отговарят на заболяването и ще бъдат подавани съответно информации за по-нататъшното поведение на пациента.

Предвидено е и трето допълнение, което да регистрира контактите с други лица, но затова е необходимо да се проучи дали има опасност да бъдат нарушени разпоредби на закона за личните данни. В информациите за запазване на личните данни Червеният кръст отбелязва, че те ще се съхраняват за периода, в който се използва приложението."Ще трием данните за частни контакти след края на епидемията. Но тъй като засега не е ясно кога ще е това, не можем да съобщим момента, в който данните ще бъдат заличени", пояснява говорителят на Червен кръст.

Апликацията е финансирана от частната фондация Уника. В момента в Европа се води дискусия за ползване на данните, набирани от мобилни телефони с цел овладяване на пандемията. Противниците предупреждават за опасност от нарушаване на основни човешки права, но австрийските експерти гарантират сигурността на данните, постъпващи в апликацията "Стоп корона" на Червен кръст.