Състоянието на 15-годишното момиче, което бе ранено в земетресението с магнитуд 5,3 по Рихтер в Загреб, остава без промяна и то се бори за живота си.

Вижте снимки

През нощта хърватската столица бе разтърсена от десетки по-слаби земетресения, съобщават хърватските медии. Около 35 труса, един от които с умерена сила, бяха усетени от голяма част от населението. По-рано бе съобщено за около 30 вторични земетресения.

Последното земетресение с магнитуд 3,7 по Рихтер, което разтърси тази сутрин Загреб, е било на дълбочина два километра, съобщи интернет сайтът Индекс. Трусът е продължил няколко секунди.

Сеизмолозите прогнозират, че вторичните трусове ще продължат с месеци.

Премиерът Андрей Пленкович каза вчера, че земетресението е най-силното в Загреб за последните 140 години.

Според Европейската сеизмологична служба трусът е бил с магнитуд 5,3 и е разтърсил обширен район северно от Загреб в 6.23 часа вчера. Епицентърът е на 7 километра северно от Загреб, на дълбочина 10 километра.

Много сгради в столицата са напукани, пострадали са стени и покриви. Улиците в центъра на града са затрупани с отломки. Парчета бетон са паднали върху автомобили.

Земетресението доведе до евакуация на родилно отделението - родилки, новородени и кувьози бяха преместени на ново място с помощта на армията.

Емблематичната катедрала на Загреб също е пострадала от труса, като се е срутил върхът на една от двете й камбанарии.

Прекъснато беше електричество, съобщено бе и за няколко пожара.