Специални части на украинската армия са акостирали на Змийския остров с цел прочистване на територията му, съобщиха от украинските медии.

Унищожени са около 30 единици вражеска техника, открити са изоставени боеприпаси и солидни руини.

Украинските военни поставили и обезопасили националния флаг на страната, който преди това беше пуснат с хеликоптер на острова.

Руското министерство на отбраната описва случилото се по следния начин: "През нощта на 7 юли киевският режим се опита символично да достави знамето на Змийския остров. Около 5 часа сутринта украински войници пристигнаха на острова с катер и се снимаха със знамето".

Министерството допълва, че "незабавно е бил нанесен ракетен удар по острова от самолет на руските военновъздушни сили, в резултат на което част от украинските войници са били унищожени", а "останалите са избягали в посока Приморско в Одеска област".

Междувременно руското министерство на отбраната заяви, че спира бойните действия, за да "попълни бойния си капацитет".

Американският институт за военни изследвания смята, че паузата е необходима на руснаците, за да се подготвят за "по-мащабни операции".

Според американските анализатори Русия може би временно намалява силата на офанзивата си в Украйна, защото руските войски се опитват да се прегрупират за ново нападение, предаде АП.

Вчера руските сили "за първи път от 133-те дни от началото на войната" не обявиха нови териториални придобивки в Украйна, каза Институтът за изследване на войната. Базираният във Вашингтон мозъчен тръст допуска, че е възможно Москва да прави "оперативна пауза", която не предполага "пълно прекратяване на активните бойни действия".

"Вероятно руските сили ще се ограничат до сравнително малки нападения, опитвайки се да създадат условия за по-значими офанзиви и да възстановят бойната си сила, от която се нуждаят, за да се заемат с тези по-амбициозни начинания", коментира институтът.

Украинското разузнаване не изключва, че Русия ще се опита да настъпва към Запорожие.

Заместник-министърът на отбраната Анна Маляр направи това изявление по време на телевизионен маратон.

По-рано Маляр заяви, че Русия има няколко сценария за водене на война в Украйна и е трудно да се предвиди ходът на събитията.

В същото време при ракетен обстрел на центъра на Краматорск е загинал един човек, а шестима са ранени, като броят на жертвите вероятно ще нарасне, заяви ръководителят на ОВД на Донецк Кириленко. Нанесени са щети на шест сгради, сред които хотел и жилищен блок.

В градовете близнаци Лисичанск и Северодонецк, които са под контрола на руската армия, местни жители са подмамвани да се присъединят към руските части. Това съобщават в Телеграм от прес офиса на Луганската областна военна администрация, предаде държавната украинска агенция Укринформ, цитирана от БТА.

"Руснаците вече са обявили контрол върху нашата област и я сравняват с победата през Втората световна война, въпреки че все още не са стигнали до границата на Луганск. Те правят ротации на военнни части, в които участват и местни жители. Как става това? Мъж е поканен на работа, да кажем във водоснабдяването. След няколко дни, вместо да получи първото си заплащане, той получава призовка. Човекът бива призован от "новата си родина", твърдят от военната администрация, цитирани от Укринформ.

Русия обяви превземането на Лисичанск в неделя, около седмица след падането на града близнак Северодонецк, с което руската армия доби контрол върху стратегически важната източна област Луганск.

Лисичанск, някога град с население от 100 000 души, сега е в развалини след превземането му от руската армия. Останалите в града жители живеят в бомбоубежища и подземия, на повърхността всичко е тихо, с надупчени сгради и преобърнати автомобили, свидетелство за сериозните сражения, предаде Ройтерс.

"Навсякъде в Украйна има обстрели - на запад, в Централна Украйна, Днепър, Киев, навсякъде. Затова решихме да не рискуваме и да останем тук, поне да сме си вкъщи", разказа пред Ройтерс Татяна Глушенко, 45-годишна жителка на Лисичанск, която е останала със семейството си в разрушения град. По нейни думи местни хора още се крият в бомбоубежищата и подземията, но жената запазва надежда, че мирът ще се завърне в града и "ще има някакъв ред".

В същото време стана известно, че военният комисар на анексирания Крим Юрий Лимар е задържан от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) по обвинение, че е освобождавал наборни войници от военна служба срещу подкуп.

"Установено е, че военният комисар на Република Крим е давал незаконни указания на подчинените си да освобождават граждани от военна служба срещу парично възнаграждение", заявиха от ФСБ.

По същите обвинения се разследват и военните комисари на няколко кримски града.

Междувременно от Берлин дойде неприятна новина за Киев. Германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт се отказа от идеята да предостави на Украйна бронетранспортьори, като заяви, че не може да "източва" собствените оръжейни запаси на Германия, предаде ДПА.

"Подкрепяме Украйна отговорно и с всичко в рамките на възможностите си, но трябва да подсигурим отбранителните способности на Германия", каза Ламбрехт пред ДПА, цитирана от БТА.

Германия започна да доставя на Украйна по-тежко военно оборудване като самоходни противовъздушни установки, макар и по-късно, отколкото искаше Киев. Въпреки това украинските лидери продължават да оказват натиск върху западните съюзници и настояват за допълнително въоръжение, с което да се сражават с руските сили.

"Безотговорно е да се иска да се източи Бундесверът, особено в тези времена, още повече игнорирайки съвета на генералния военен инспектор", обясни Ламбрехт.

По-рано генералният инспектор Еберхард Цорн, който е най-високопоставеният военен в Германия, каза, че в този момент армията не разполага с излишни бронетранспортьори "Фукс".

Консервативната опозиция в парламента от своя страна призовава за незабавно предоставяне на 200 такива бронетранспортьори на Киев.

От започването на войната в Украйна Германия често е обект на критики, че не предоставя въоръжение на Киев.