Това съобщи адвокатът на 62-годишната Мерилу Данли, която се завърна от Филипините, където била при семейството си по време на стрелбата. Тя се срещна с агенти на ФБР и сътрудничи изцяло на разследването.

Данли разказала, че докато била в родината си, 64-годишният Стивън Падок, който застреля с множество автомати поне 59 души и рани над 500 на концерт, й изпратил 100 000 долара. Тя не очаквала тези пари и се обезпокоила, че приятелят й иска да я изостави.

Жената го описала като мил и спокоен човек, от когото не очаквала нищо подобно. Същото вече каза и брат му, който беше потресен как е възможно да е стигнал до там да избие толкова хора.

Шерифът на окръг Кларк, щата Невада, Джоузеф Ломбардо обаче заяви:

"Повече от 100 следователи прекараха последните 72 часа, ровейки в живота на Стивън Падок, за да направят профил на този, бих казал неуравновесен и опасен човек. Знаем, че в продължение на десетилетия той събирал оръжия и боеприпаси, като водил таен живот, който може би никога няма напълно да разберем. Той е планирал съвсем целенасочено най-жестокото нападение в историята на САЩ".

След атаката в колата му са били открити контейнери с експлозиви, тежащи 22 килограма, както и 1600 единици боеприпаси.

Пенсионираният Падок, който се самоуби преди спецполицаи да успеят да проникнат в хотелската стая от която стреляше, бил много богат и харчел огромни суми на хазарт.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп посети Лас Вегас и увери жителите на града, че цялата нация е с тях, за да им помогне да понесат болката. Той обаче отклони въпрос дали Съединените щати имат проблем с насилието заради огнестрелни оръжия.

"Няма да говорим за това днес", отговори лаконично Тръмп.

След чудовищното масово убийство въпросът за свободния достъп до оръжия в страната отново беше повдигнат. Именно в Невада режимът е един от най-либералните, свободно може да се купува всякакво оръжие, дори военни модификации.

Американските власти вече установиха националността на жертвите и ранените при масовата стрелба в Лас Вегас. Сред тях има 4-ма чужди граждани, които не са българи.