Днешният Международен ден на правата на жените е във фокуса на турския печат тази сутрин, който откроява различни проблеми, пред които са изправени туркините днес, в т.ч. и насилието над жените.

Много вестници пишат за жестокия побой, нанесен от мъж на бившата му съпруга насред улицата, който скандализира страната, след като видеозаписът се завъртя в социалните медии, предаде БТА.

"Стига вече!", пише в заглавие в. "Джумхуриет" и посочва: "отново бивш мъж, отново насилие". Вестникът съобщава за два актуални случая на насилие над жени. Първият е този от видеозаписа, на който Ибрахим Зарап от Самсун пребива пред очите на петгодишната си дъщеря бившата си съпруга, докато тя припада.

Другият случай е от Анкара и завършва със смъртта на Рейхан Коркмаз, наръгана с нож от съпруга си Зейнел Коркмаз пред очите на четиригодишното им дете.

"Не на насилието над жените", пише и в. "Карар", като отбелязва, че Турция чества днес 8 март "отново в сянката на престъпление, насилие и нарушаване на правата".

"Насилието над жените продължава да е кървяща рана. За последните 65 дни са убити 67 жени", пише още вестникът. Според Дигиталната платформа за данни за правата на жените 8 хиляди потребители са влезли в Интернет, за да потърсят помощ, а търсенията "Женят ме насила" и "Съпругът ми ме бие" са нараснали двойно в сравнение с април м.г.

Срещу насилието над жените на днешния 8 март негодува и в. "Миллиет". Вестникът посочва, че миналата година в страната са загубили живота си общо 300 жени в резултат на насилие, а за 65 дни от началото на настоящата година жертвите са 68 /в този вестник жертвите са с една повече отколкото в "Карар", бел.ред./.

Според вестник "Акшам" случаят на пребитата на улицата от бившия си съпруг Ибрахим Зарап жена с инициали Е.М. е вдигнал на бунт страната, а писъците на петгодишното момиченце, пред чиито очи се разиграва бруталната сцена, "кънтят в ушите на цяла Турция".

"Коркусуз" обръща внимание и на друг проблем - безработицата сред жените. Според доклад на синдикалната централа ДИСК броят на безработните жени в Турция е достигнал 5,5 милиона. Още по-лошото е, че броят на туркините, които са загубили надежда изобщо да намерят работа, е нараснал със 171 процента, пише още изданието в публикация, озаглавена "Жените нямат работа!".

Вестник "Дюня" изрежда 8 стъпки,които трябва да бъдат направени до 2030 г., за да се осигури равенство на жените. Изданието насърчава жените по-често да заемат лидерски постове в бизнеса, политиката и социалния живот, да не се страхуват от задлъжняване и да търсят сами възможности за инвестиции, да се превърнат в локомотив на "новото нормално", да проявяват по-голяма солидарност помежду си, да засилят присъствието си в науката и технологиите и пр.