Демонстрация, протести срещу полицейско насилие в Атина и поискана оставка на министър - това е равносметката от случилото се вчера в квартал "Неа Смирни" на гръцката столица, съобщи БНР в кореспонденция от гръцката столица.

До сблъсъци между силите на реда и граждани се стигна, след като полицията глобила семейство с малки деца за разходка в парка и престой на пейка. Присъстващи наоколо се опитали да защитят от семейството от високата глоба - 300 евро. Полицейските части повикали сили за борба с безредиците.

Tелевизия Скай, цитирана от БТА, предаде, че около 30 души са нападнали четирима полицаи, които извършвали проверки за носенето на маски, спазването на дистанция и за причините за придвижването на гражданите. Последвал е ръкопашен бой, при който полицаите се обадили за подкрепление. Силите на реда са отблъснали нападателите с палки, като са задържали десет души. Един полицай е бил леко ранен.

Същевременно полицията предприела бой с палки по протестиращи младежи. В сблъсъка се включили се всички на площада - около 500 души. В социалните мрежи са качени клипове, илюстриращи полицейското насилие. Последвала демонстрация на възмутени граждани пред общината и отново сълзотворен газ. Има задържани хора, които са били в района на разходка.

От инцидент случаят се превърна в политически скандал, отбеляза БНР. Опозицията поиска незабавно оставката на министъра на обществения ред и внася за обсъждане случая в парламента. Гръцката опозиция критикува управляващите, че единствената им тактика е - от карантина в карантина.

След пет месеца карантина в Гърция вече всички са уморени от мерките, които реално не водят до ограничаване на вируса. Строгата карантина от началото на ноември не дава желания резултат.

Властите се опасяват инцидентът да не се повтори и на други места.