Различни браншови организации в сектора събиране на трюфели заявиха исканията си по време на протести в София и Русе. Повод за демонстрациите са законови промени в данъчното им облагане. Едните държат на действащия патентен данък, който отпада, другите са против него. 

Събирачи на трюфели и търговци на гъби от цялата страна организираха протест в центъра на София във вторник. Те се обявиха против законови промени, които регламентират дейността им. Протестните действия започнаха малко преди 8.30 ч. пред сградата на парламента, съобщи Нова. По-късно демонстрантите се преместиха и пред  президентството.

На първо четене мина законопроект за изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с който се отменя алтернативният данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове, включително и на лечебни растения. Законопроектът е внесен от депутатите Йордан Цонев и Теменужка Петкова. В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че този вид стопанска дейност засяга близо 30 000 регистрирани лица, за които данъкът се явява непосилен и явно несправедлив. Алтернативният данък е дължим преди реализиране на продукцията и е силно зависим от климатични условия, се отбелязва в доклада.

Юлиян Колев от Българска асоциация "Горски гъби" каза, че целият бранш е против промяната в закона. Според него браншът е пред фалит, а новият данък е в пъти по-голям.

"Всичко се прави много набързо, без да се допитат до бранша", коментира за БТА Димитър Димитров, председател на Национална асоциация "Български трюфел", допълвайки, че законопроектът има много неточности, има какво да се прецизира.

Оттук нататък те се надяват президентът да наложи вето, както те са поискали от него, и да не се налага да предприемат други действия. "Не искаме да протестираме, искаме да ни се даде шанс да работим, а не да се занимаваме с протести", каза Димитров.

В своя позиция миналата седмица от Националният съюз на преработватели, търговци и събирачи на трюфели, гъби и горски плодове" обяви, че с въвеждането на алтернативен (патентен) данък (който отпада според предложените промени), в един пакет с горска такса, социални и здравни осигуровки, са се създали изключително благоприятни условия за дейността на сектора на добив, преработка и търговия с диворастящи гъби, посочват от браншовата организация. "Не можем да се съгласим с факта, че няма приходи след въвеждане на алтернативния данък. Точно обратното: само за месец и двадесет и пет дни приходите през годината надвишават всички приходи, реализирани през миналата година при старата система за облагане, към която искат да ни върнат", се посочва в изявлението на браншовата организация.

Председателят на асоциацията Константин Коджабашев каза днес по време на протеста, че законът от 2024 г. е най-доброто, което се е случвало на бранша и затова всички са против неговата отмяна.

Протест на "ловците на трюфели" се провежда и в Русе. Техните искания са по-различни. Оказва се, че търсачите в Русенско и Силистренско нямат право да влизат в горите за добив на ценната гъба, въпреки че са платили разрешителните си. Протестиращите поискаха да има планиран добив на недървесни продукти във всяко едно горско стопанство.

Протестиращите в Русе се събраха пред сградата на Държавното ловно стопанство „Дунав“ът

Снимка: БТА

"Ние искаме да се върне миналогодишният модел до създаването на Закон за трюфелите - тоест когато отидем до пункта на всеки продаден трюфел ни се удържаха по 10 процента данък от изкупвачите, които бяха длъжни да го внесат към държавата", каза пред БТА Елеонора Терзиева, която е търсач на трюфели от 10 години. "Целта е да си плащаме за месеца, в който ще работим. Например през миналата година сме работили само четири месеца. Няма дъждове, сушата е голяма и ние не знаем дали ще имаме изобщо сезон."

Терзиева отбеляза, че исканията им са да има планиран добив на недървесни продукти във всяко едно горско стопанство. "В русенското горско стопанство такъв няма и не можем да събираме недървесни продукти, въпреки че сме си платили."

Миналия октомври ловци на трюфели организираха протестно автомобилно и пешеходно шествие в Русе, с което блокираха движението по главния път Русе - София. Причината за протеста им тогава бяха именно предложените от Министерството на финансите нови данъчни промени - въвеждането на патентен данък.

"Досега плащахме 10% данък върху продукцията на изкупвателния пункт и търговците внасяха данъка на името на всеки търсач. За нас не е удачен патентният данък, защото с тази дейност се занимават пенсионери, лица от малцинствата, хора, които са трайно безработни. Те трябва да поемат цялата административна тежест, което може да ги отведе в сивия сектор. От финансова гледна точка това също не е справедливо, защото има търсачи, които изкарват малко, а други повече. С патентния данък всички ще трябва да плащат еднакво, което не е справедливо", каза по време на протеста през октомври Светлозар Сидеров - председател на Националната федерация на ловците на трюфели.