Дъщерята на американския сенатор републиканец Джон Маккейн отдаде днес почит към покойния си баща чрез остра критика към президента Доналд Тръмп, когото, без да го назовава поименно, обвини в "евтина реторика" срещу човека, признат за военен герой и именит държавник, предаде Ройтерс.

Меган Маккейн, която никога не е криела своето недоволство от атаките на Тръмп срещу нейния баща, откри възпоменателната служба в Националната катедрала във Вашингтон. На церемонията присъстваха лидери от Републиканската и Демократическата партия, дошли да се преклонят пред живота на бившия военнопленник от Виетнамската война и дългогодишен член на Конгреса.

"Той беше велик човек, каза Меган Маккейн. - Събрали сме се тук да скърбим за отминаването на американското величие, за нещо истинско, а не евтина реторика от хора, които никога не са се и доближавали до саможертвата, която той е отдал с такава готовност, нито за опортюнистично одобрение от онези, които са си живели живота в удобство и привилегии, докато той е страдал и служил."


Американският президент, който бе в открита вражда със сенатора и се изказваше пренебрежително за неговата военна служба, не присъства на тазсутрешната възпоменателна церемония. През това време той пускаше в "Туитър" текстове на други теми.

Дъщерята на Маккейн взе повод от предизборния лозунг на Тръмп "Да направим Америка велика отново", като заяви, че за баща й Америка винаги е била велика.

Тръмп за пореден път се разграничи от отдаването на почит на Маккейн, отбелязва Франс прес.

Тази сутрин президентът на САЩ отиде в един от голф клубовете си, близо до Вашингтон, докато в столицата се провеждаше траурната церемония в памет на починалия сенатор републиканец. Тръмп отпътува от Белия дом точно когато дъщерята на Маккейн, Меган, отдаваше емоционално почит на баща си в Националната катедрала във Вашингтон.

Отсъствието на президента на САЩ от Националната катедрала направи впечатление, отбелязва Ройтерс. На церемонията присъстваха бившите президенти Джордж У. Буш от Републиканската партия и Барак Обама от Демократическата партия, които произнесоха слова.

И двамата са побеждавали Джон Маккейн в президентски надпревари.

Белият дом беше представен на церемонията от началника на канцеларията Джон Кели и съветника по националната сигурност Джон Болтън, както и от дъщерята на президента Иванка и зет му Джаред Къшнър. Сред присъстващите бяха още бившият президент демократ Бил Клинтън, бившият държавен секретар Хилари Клинтън, актьорът Джей Лено и бившият сенатор републиканец Боб Доул.

Семейството на Джон Маккейн ясно бе заявило, че Тръмп не е желан гост на възпоменателните церемонии в Аризона и Вашингтон, нито на частното погребение утре във Военноморската академия в Анаполис, щата Мериленд. Джон Маккейн е завършил академията през 1958 г.

Сенаторът почина от мозъчен тумор на 25 август - дни преди да навърши 82 години.