Коалицията начело със Саудитска Арабия призна, че е имало "грешки" при нанасянето на въздушен удар по автобус в Йемен миналия месец, при който бяха убити 51 души, сред които 40 деца, предаде Франс прес.

Атаката бе извършена на 9 август на оживен пазар в град Дахян, в северната йеменска провинция Саада, бастион на шиитските бунтовници хуси. Като виновник за удара бе посочена сунитската коалиция, водена от Саудитска Арабия, припомня Франс прес.

Кървавото нападение предизвика вълна от международно осъждане. Съветът за сигурност на ООН призова за "надеждно и прозрачно" разследване на въздушния удар.

На пресконференция в Рияд днес говорител на коалицията отново защити тезата, че автобусът е превозвал според разузнавателна информация лидери на шиитските бунтовници в Йемен. При удара бяха убити някои хуси, но имаше и "странични жертви", призна той, имайки предвид загиналите деца, и допълни, че отговорните трябва да бъдат наказани.

Една от "грешките", за които говорителят спомена, е фактът, че прекалено късно е била дадена заповед да не се атакува автобуса, ако наоколо има цивилни. Друга "грешка" е, че мишената не е представлявала непосредствена заплаха и не е било оправдано да бъде поразявана в жилищен район.

Коалицията е обвинявана за много атаки в Йемен с цивилни жертви. Тя призна за някои от тях, но обвинява хусите, че използват мирни граждани като "живи щитове", припомня Франс прес.

Шиитските бунтовници в Йемен са подкрепяни от Иран - основния регионален съперник на Саудитска Арабия.