В Националната катедрала във Вашингтон започна траурната служба за дългогодишния американски сенатор републиканец Джон Маккейн, герой от Виетнамската война и ветеран на американската политика, съобщиха осведомителните агенции.

На церемонията по желание на Маккейн ще говорят двама бивши президенти на САЩ - демократът Барак Обама и републиканецът Джордж Буш-син. Очаква се да говори и 95-годишният Хенри Кисинджър, бивш държавен секретар.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който бе критикуван остро от Маккейн, не е поканен да присъства, защото такава е била волята на покойника. Като висши представители на Белия дом на службата ще бъдат дъщерята на президента и негов съветник в Белия дом Иванка Тръмп и съпругът й Джаред Къшнър. Поканени са също бившите държавни секретари Джон Кери и Мадлин Олбрайт, основателят на Амазон Джеф Безос, актрисата Анет Бенинг и съпругът й Уорън Бийти.

В списъка на гостите са и чужди лидери - президентът на Украйна Петро Порошенко, бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили, както и бивши и настоящи висши ръководители на трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония, отбелязва Асошиейтед прес. Сред хората, удостоени с честта да носят ковчега на Маккейн, е един от видните представители на руската опозиция - Владимир Кара-Мурза, изявен противник на Кремъл, също като покойния американски сенатор.