Китайският президент Си Цзинпин ще направи тридневно посещение в Русия от 20 до 22 март, съобщиха от Кремъл. Посещението ще се осъществи по покана на руския президент Владимир Путин, то бе потвърдено и от Пекин.

По време на разговорите, според Москва, ще бъдат обсъдени въпроси на "всеобхватното партньорство и стратегическото взаимодействие" между Русия и Китай.

Това ще бъде първото посещение на китайския лидер в Русия от началото на войната в Украйна.

Путин покани Си Цзинпин в Москва по време на онлайн разговори в края на миналата година. Китайският лидер тогава не отговори на поканата в речта си.

Миналата седмица бе съобщено, че Си планира да разговаря и с украинския президент Володимир Зеленски за първи път от началото на войната. Вероятно това ще се случи във видеоформат след посещението китайския президент в Москва.

В годишнината от руската инвазия в Украйна Китай представи план за мирно уреждане на конфликта. Планът се състоеше от 12 точки, сред които: "прекратяване на военните действия", "възобновяване на прекия диалог", "зачитане на суверенитета на всички държави" и "прекратяване на едностранните санкции".

Западните държави се отнесоха скептично към този план, като отбелязаха, че Пекин обикновено е склонен да подкрепя решенията и позицията на Кремъл.

Китайският външен министър Ван И посети Москва в края на февруари.

Преди това Ван И се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и с украинския външен министър Дмитро Кулеба в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

Преговорите за евентуален разговор между Володимир Зеленски и Си Цзинпин продължават, но е твърде рано да се каже дали разговорът действително ще се състои, заяви междувременно съветникът на ръководителя на канцеларията на украинския президент Михайло Подоляк. "Не можем да кажем със сигурност, защото разговорите са в ход", каза Подоляк.

"Украинският президент е отворен за разговори и с други лидери, не само със Си, за да обясни естеството на войната и да каже защо тази война не може да бъде прекратена, без да се вземе предвид позицията на Украйна. Защо подкрепата само на руска страна, например, първо, няма да сложи край на войната, и второ, няма да добави точки на Китай като глобален играч, който разбира естеството на войната и разбира как да я прекрати", добави той.