Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че жилищните квартали на Северодонецк в украинската Луганска област са "напълно освободени". Това се случи по време на конферентна връзка с Министерството на отбраната.

Жилищните райони на град Северодонецк са напълно освободени. Продължава завладяването на индустриалната зона и близките селища.

Според министъра "към днешна дата са освободени 97% от територията на Луганската народна република". "Освободена е значителна част от Донецката и Луганската народна република по левия бряг на река Северски Донец, включително градовете Красный Лиман и Святогорск, както и 15 други населени места", добави Шойгу.

Още на 5 юни ръководителят на Луганската областна администрация Сергей Гайдай заяви, че украинската армия контролира половината от територията на Северодонецк. На следващия ден той заяви, че ситуацията в града се е влошила, като руските войски са си върнали половината от града по време на контраатака, докато украинската армия е заела позиции в индустриалната зона. Сутринта на 7 юни Гайдай заяви, че "докато врагът продължава да щурмува Северодонецк, военните действия продължават".

На 6 юни украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията в Северодонецк е "трудна", но ако градът бъде оставен, украинските войски ще се нуждаят от "пет пъти повече техника и хора, за да настъпват".

Освен това днес Шойгу съобщи, че в Мариупол поетапно се възстановява водоснабдяването и електроснабдяването на жилищните райони, разчистват се улиците и са започнали да функционират първите социални обекти.

Работите по разминирането продължават, проверени са около 3 хил. хектара, обезвредени са почти 15 хил. взривни обекта. Територията на завода "Азовстал", включително подземните му съоръжения, е напълно разчистена.

Приключено е разминирането на морското пристанище в Мариупол, което функционира нормално и прие първите товарни кораби.

За пет дни са се предали 126 военнослужещи от украинските въоръжени сили, а общият им брой е 6489".

Открит е пътният трафик от Русия през континентална Украйна към Крим. Създадени са условия за възобновяване на пълноценното движение между Русия, Донбас, Украйна и Крим по шест железопътни участъка, каза още руският министър на обраната.

Русия няма да обсъжда с Украйна статута на окупираните територии в Херсонска и Запорожка област, ако преговорите между Киев и Москва бъдат възобновени. Това съобщи руският вестник "Известия", позовавайки се на източник от правителствените кръгове.

Също така "въпросът за Крим и Донбас е затворен за Москва". Вестникът твърди, че Москва е била готова да прекрати "специалната операция" още през март, по време на преговорите на делегациите в Турция. "Тогава самата Украйна предложи неутрален статут и гаранции за сигурност, без да включва Донбас и Крим. Владимир Путин беше готов да предприеме тази стъпка, но Западът оказа натиск върху Украйна и затова Киев оттегли предложението си", казва събеседникът на "Известия".

Припомняме, че Украйна твърди обратното - предложението беше оттеглено след като в началото на април станаха известни масовите убийства на мирни граждани в Буча. Вследствие на това се промени и отношението на украинското общество към преговорите с Русия.

Междувременно Кремъл опроверга медийните съобщения че статутът на Херсонска и Запорожка област няма да бъде обсъждан при подписването на ново споразумение между Русия и Украйна, ако Киев установи контакт. "Не, всичко това е погрешно. Това е невярна информация", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.